Френската гимназия в Пловдив чества 30 години от създаването си

Автор: Plovdiv Now 25574
Френската гимназия в Пловдив чества 30 години от създаването си

Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“, една от най-младите образователни институции в Пловдив, чества през месец юни своя 30- годишен юбилей. Историята на първото създадено в България училище след демократичните промени започва през 1991 год. Основател на училището е госпожа Нели Вачкова. За 30 години училището се утвърждава като най-голямото образователна институция, в която целенасочено се изучава френски език и френска култура. През класните стаи на Френска езикова гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” са преминали над 5000 ученици, с което училището е водещо по брой франкофони в България.

През 2015 год. училището за първи път получава Световен образователен лейбъл за качеството на преподаване по и на френски език – отличие, присъдено само на 90 училища в света, който успешно се защитава от ФЕГ и се подновява от Министерството на външните работи на Франция. Това отличие е най-голямото признание за съвместната работа на учители и ученици. Включва няколко компонента – качество на преподаване по и на френски език, квалификация на учителите, постижения на учениците, библиотечен фонд и материална база.

Училището радва учениците си и със спортен комплекс, в който, освен традиционните зали и игрища, блести плувен басейн, който активно се използва.

Вече повече от 10 години Френската гимназия е посланик в Европейския парламент в Страсбург. Учениците представят достойно България в Евроскола (проект на ЕП) през 2009, 2013 и 2021 г. и показват своята креативност в различни национални и европейски конкурси и инициативи. Награждавани са многократно от български евродепутати за своята активност с посещение в ЕП в Брюксел.

Гимназията е културно и духовно средище – съвременни български творци са чести гости и вдъхновители за учениците, а за утвърдения ѝ авторитет доказателство са успехите на възпитаниците ѝ в различни области на науката, изкуството, спорта. Високите образователни цели, които екипът от мотивирани и прецизни учители следва, дават възможност на тези, които свързват завинаги биографиите си с Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, да продължат успешно своето образование в български и световни университети.

 Мариела Николова, директор от 2012 г.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина