Ваня Христова: Нека споделим магията на българската народна носия и заедно да подкрепим една „Мечта за Дете“!

Автор: Plovdiv Now 40000
Ваня Христова: Нека споделим магията на българската народна носия и заедно да подкрепим една „Мечта за Дете“!

В Красотата на българската народна носия ще ни потопи фотоизложбата на Ваня Христова на 2 септември (понеделник) от 18:00 часа в Пловдивски Културен Институт.

„Танцувам народни танци и се занимавам с фотография от 5 години. Любовта към обектива и народните традиции ме вдъхновиха да проучвам различни традиционни облекла и места, на които да снимам. Истинско преживяване е да усещаш  енергията на хората, облечени в уникалните ни носии и в същото време обгърнати в естествената природна българска красота. „Чувствам се горда и щастлива българка от това, което очите ми преоткриват чрез обектива.  Ще се радвам да споделя магията на българската народна носия с Вас и заедно да подкрепим едно младо семейство да посрещне своята първа рожба!“, споделя Ваня Христова.

Носията е един от най-характерните елементи от българската народна култура. Българската носия съдържа много елементи и мотиви от езически вярвания и предания, привлича с красивата везба и мистичност. Дрехата има свое послание и в орнаментите на българската носия е вплетен определен код, по който да разпознаем региона, в който е създадена. В миналото специфични детайли от облеклото са давали информация и за социалното и семейно положение на мъжа или жената.  Нашите предци са вярвали, че традиционните костюми имат магическа сила и предпазват тялото от зло.

Цветни, красиви и зареждащи, днес  все повече млади хора можем да видим облечени в тях на фолклорни концерти, официални събития и представяния на българските традиции.   

Изложбата се осъществява в полза на "Мечта за Дете" и двойки с репродуктивни проблеми от град Пловдив. Всяка закупена  фотография е принос към сбъдването на мечта за Дете на едно пловдивско семейство.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина