„FLUCA“ показва в Пловдив 7 избрани филма от най-големия фестивал на съвременно австрийско кино

Автор: Plovdiv Now 4433
„FLUCA“ показва в Пловдив 7 избрани филма от най-големия фестивал на съвременно австрийско кино

„FLUCA – Aвстрийски културен павилион” е иновативен проект за мобилна културна сцена. Това е транспортен контейнер, трансформиран в огледална арт инсталация и сцена за съвременно изкуство.

Куратори на програмата за 2019 г. са Урсула-Мария Пробст (Австрия) и българският куратор, базиран във Виена и Берлин – Борис Костадинов.

FLUCA ще представи проекти в областта на съвременните визуални изкуства, мултимедията, експерименталното кино, пърформанса, архитектурата, дизайна и музиката. За участие са поканени артисти и колективи от България, Австрия, САЩ, Германия, Франция, Швеция, Швейцария, Босна и Херцeговина, Косово, Македония и др.

Отделна част от програмата на FLUCA ще бъде резидентната програма, която се осъществява в сътрудничество с департамента за култура в Стирия. През септември в Пловдив ще пристигне за един месец Анаис Хорн (фотограф от Грац), за да работи на място и създаде специална серия от фотографии, инспирирани от Европейската културна столица.

В края на FLUCA сезон 2019 е предвидена акция на Бернхард Волф (също базиран в Грац). Артистът има подчертан интерес към страните в Източна Европа. Той работи изцяло в публичното пространство, като използва празни стени на обществени сгради, на които изписва текстове, касаещи съответния културен контекст. След проучване на Пловдив, културните, социалните и икономическите условия в града, австрийският артист създава произведение, специално посветено на Пловдив.

На 24-ти юли от 21:00 ч. Диагонале, най-големият фестивал на съвременното австрийско кино, който се провежда всяка година в Грац, ще представи във FLUCA селекция от 7 произведения на Йохан Лурф, който се занимава активно в областта на експерименталния филм.

На 26-ти юли от 21:00 ч. Golden Pixel Cooperative - номадска, базирана във Виена, артистична организация, ще покажат видео програмата Weisses Licht. Това е най-новата им компилация от кратки филми, която Катарина Свобода и Лиза Трутман от колектива ще представят лично и в разговор с публиката на сцената на FLUCA. Целта на Golden Pixel Cooperative е да поощряват създаването на филмова продукция от жени художнички, което е в основата на тяхното вълнуващо и инспириращо творчество.

След официалното откриване, което се състоя на 19-ти юли, изложбата на Урсула Мария Пробст ще може да бъде видяна до 31 -ви август в работното време на FLUCA (вторник-събота 16:00-20:00).

 FLUCA - Австрийски културен павилион е проект на Австрийско посолство София и Фондация Отворени изкуства, Пловдив, подкрепен от Общинска фондация Пловдив 2019 и Федералното канцлерство на Република Австрия. FLUCA е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина