Финансират с 1 млн. лв. 26 събитития в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4731
Финансират с 1 млн. лв. 26 събитития в Пловдив

10 проекта в категория "Фестивали и големи събития" и 16 от категория "Малки проекти" са одобрени от жури по програма "Наследство 2023" на фондация "Пловдив 2019". Общо постъпили са 64 предложения в двата раздела. Заложените средства за големи събития и фестивали са 850 000 лв., а за малките проекти - 150 000 лв.

Най-високо оценен от журито е проектът "Едип. В очакване на варварите" на Драматичния театър. Спектакълът е последната част от трилогията "Пътуващият човек" след "Одисей" и "Коприна". Той стъпва върху части от пиесата "Едип цар" на Софокъл и текстове на поета Константинос Кавафис и Александър Секулов. Автор на драматизацията е Александър Секулов. Режисьор е Диана Добрева, към която се присъединява и целият екип, реализирал и първите две представления. Проектът е подкрепен с 80 000 лв.

По 170 000 лв. са гласувани за фестивалите Opera Open (Държавна опера-Пловдив), One Dance Week (Фондация "Едно") и Hills of Rock ("Фест Тийм" ЕООД). И трите форума бяха част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и останаха като емблеми на инициативата под тепетата.

Друг форум, познат и любим на публиката, Shake That Хълм в подножието на Младежкия хълм, е финансирано с 40 000 лв, а конференцията SPIKE Bulgarian Music Showcase с участието на представители на музикалната индустрия и артисти от цял свят - с 20 000. Същите средства са заложени и за проекта "Последното бягство на Дон Жуан" на Деян Донков по пиеса на Недялко Славов.

С 45 000 лв. е подкрепен фестивалът "Солар" за електронна музика. За фестивала "Улица Станционна" са гласувани 25 000 лв. Събитието предизвика интереса на пловдивчани и гостите на града през 2021 г., когато затвори ул. "Иван Вазов" за двудневен празник на 5 и 6 септември.

Последното събитие, което е и ново за града и попада сред одобрените за финансиране, е международният фестивал "Франкофоли България". Организаторите преговарят за гостуване в Пловдив на Дейвид Гета, Зас, Патрисия Каас и др.

Одобрените проекти сред малките събития са мноогобразни и също обещават интересни преживявания на публиката. Сдружение за исторически възстановки "Филипопол" представя "Жив Филипопол+". Събитието е подкрепено с 8000 лв., а възстановчици ще запълнят знакови места като Форум Север.

7500 лв. са гласуваните средства за "Люмиер под звездите" - тридневен фестивал, който ще превърне двора на Градската галерия в Стария град в кино и музикална сцена.

Интересен документален филм "Улица Васил Урумов-Пловдив" на Георги Кайцанов е подкрепен с 9500 лв. Лентата разказва за духовното присъствие на поета и безценен документалист за художествения живот в Пловдив, Пазарджик и Смолян. 9000 лв. са заложени за фестивала "Дни на тракийската култура" с поредица от събития - научна конференция, концерти, ателие за рисуване и за праисторическа керамика, литературен конкурс и четения.„

С 15 000 лв. е подкрепена фондация "Музикартисимо" за изключително успешния проект "Младежка платформа PROGRESIVE - оркестър, камерни ансамбли, солисти". В рамките на тазгодишното събитие млади артисти ще свирят под диригентството на Славил Димитров в Епископската базилика.

8300 лв. се одобрени за "Фестивал на пеперудите" на Природонаучния музей, 7700 лв. - Етнографският музей за интерактивната изложба и образователна програма "Магия и магичност в българската култура".

10 000 лв. са заложени за проекта "Altitude/Altitude - Ancient Theatre Plovdiv". Идеята на организаторите е да създадат специално аудиовизуално 3D съдържание, да продуцират рекламен и музикален филм за Пловдив и Античния театър, с който да се включат в международна кампания за популяризиране на културно-историческото наследство на България.

Списание "Нула32" е подкрепено с 9500 лв., а народно читалище "Проф. Кирил Дженев-2018" - с 9000 лв. Най-новото културно средище под тепетата ще подготви интерактивен спектакъл "Всички заедно" с възпитаници от школите в читалището.

Майна Town Weekend ще получи 9000 лв. за уикенд, в който ще има поредица от събития - уъркшопи, в различните квартали на Пловдив.

Проектът "Пловдивски истории от вчера и днес" ще разкаже 10 истории под формата на видео разкази за съвременни творци и деатели в града. Гласуваните средства са 9500 лв.

10 000 лв. са заложени за проекта "Древен и Вечен: Въобразените градски находки" на дигиталния артист Петко Танчев. Ще бъдат избрани някои от най-значимите обекти в колекциите на музеите, Градската галерия и НБ "Иван Вазов", за създаването на 3D аватари.

Регионалната библиотека получава 5000 лв. за проекта си "Истории за книгите и занаятите", а Кукленият театър е с гласувани 15 000 лв. за лабораторията "Технологика - съвременните технологи и кукленият театър". С 8000 лв. е подкрепена Музикалната академия за "Проекции на диалога" - поредица от лекции и срещи със съвременни творци.

Тепърва предстои кандидатстващите организации да потвърдят дали ще реализират проектите си и да актуализират бюджетите си, тъй като гласуваните средства не препокриват сумите, изискани от тях.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина