Феноменалните DEAD CAN DANCE за първи път в България! Концертът е в Пловдив!

Автор: Plovdiv Now 6966
Феноменалните DEAD CAN DANCE за първи път в България! Концертът е в Пловдив!

Представял ли си си някога, че ще слушаш на живо музиката на Dead Can Dance и то под откритото небе на Античен Театър Пловдив? Дебютният концерт на култовото дуо у нас е факт и ще се проведе на 30 юни 2019 в града под тепетата.

Гъделичкащо сетивата съчетание от класически етно и електронни ритми, зашеметяващ бийт, неподражаем ритъм и, разбира се, меките и мелодични вокали на Лиза Джерард и Брендън Пери, ще ни покажат как, с привидна лекота и неизмерим талант, се създава магията на музиката.

Концертът е част от световното турне на групата “A CELEBRATION - LIFE & WORKS 1980 – 2019”, от което българските фенове ще станат част на 30 юни 2019. Най-новият албум на DEAD CAN DANCE, озаглавен “DYONISUS”, излезе на 2 ноември миналата година.

Историята около създаването на предстоящия албум започва с възхищението на Брендън Пери от отдавна установените пролетни и реколтни фестивали, произхождащи от дионисийските религиозни практики в цяла Европа.

Така се появява идеята за „DYONISUS“, който, представя седем различни аспекта на мита за Дионис и култът към него. В основата си, митът е ключът към разбирането на най-новия опус на Dead Can Dance - празник не само на човечеството, но и на работата на човечеството в симбиоза с природата.

Дед Кен Денс (на английски: Dead Can Dance) е австралийска даркуейв група, съставена от контраалт, Лиза Жерар (вокали, композиция) и баритон, Брендън Пери (вокали, инструментали, композиция).  Групата е сформирана в Мелбърн, Австралия през 1981. През 1998 дуото се разпада и отново временно се събира през 2005 за световно турне.

След като стават сравнително популярни в Австралия, Жерар и Пери отиват в Лондон, където, след година подписват договор с 4AD Records – лейбъл за алтернативен рок. Двамата работят в близост един до друг до 1990, когато Жерар се връща в Австралия, а Пери купува стара църква в Ирландия, която превръща в свой дом, в който след това работи. Двамата продължават съвместната си дейност и Пери твърди, че дистанцията им помага всеки да има свой собствен творчески процес.

Определянето на жанра на Dead Can Dance е почти невъзможно. Използват много електронни елементи, но най-ранните им песни могат да бъдат определени като даркуейв. „The Serpent's Egg“ и последващите го албуми могат да бъдат определени като готик. Много често групата е разглеждана като основоположник на този вид музика.

Името на групата, „Dead Can Dance“ (на български „Мъртвите могат да танцуват“) означава вдъхване на живот на нещо, което е мъртво. Такава е и музикалната концепция на групата – включват много старинни инструменти, които в днешно време не се използват.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина