Ежегоден конкурс на името на Милчо Левие ще гласува ОбС

Автор: Мария Луцова 3515
Ежегоден конкурс на името на Милчо Левие ще гласува ОбС

Общинският съвет ще гласува на предстоящото си заседание предложението на кмета Здравко Димитров да бъде организиран ежегоден музикален конкурс на името на Милчо Левиев, както и провеждането на майсторски класове и учредяване на стипендии за даровити млади музиканти.

Форматът е с конкурсен профил. Той ще се реализира след сключването на договор между Общината и Сдружението за култура и образование "Милчо Левиев" и ще бъде подкрепено от Музикалното училище "Добрин Петков", Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" и Нов български университет, пише plovdivtime.bg.

Срокът на договора е пет години, което ще гарантира дългосрочност и развитие на конкурса, който има за цел за подкрепи ученици и студенти от средните и висши училища по изкуства, работещи в областта на класическата, поп, джаз и етно музика. По време на заключителния концерт, на който ще могат да се насладят меломаните под тепетата, ще бъдат отличени участниците в конкурса и ще бъдат връчени три стипендии. Те ще бъдат отличени от петчленно жури.

Първото издание на събитието ще бъде в периода от1 май до 31 юли 2024 г. Стойността му е 69 400 лв. 28 600 от тях трябва да осигури общината, а другите средства са от партньорите в проекта СКО "Милчо Левиев".

Сдружението от години работи за популяризиране на философията на своя патрон за синтезиране на музикалните жанрове, редуцирането на границите на традициите и насърчаването на млади пианисти да търсят усъвършенстване чрез смесване на различни стилове в музиката.

Припомняме, че в началото на 2023 г. бе обявена инициативата е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. Пространството - алеята, шадраванът и над него мястото за сцена (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл. Там ще се провеждат конкурси.

Предстои и обяваването на конкурс за изработване на паметник на един от най-забележителните пловдивчани, направили световна кариера на музикалната сцена.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина