Ежедневно си задаваме въпроси, свързани с ковид и ваксините, ето отговорите

Автор: Plovdiv Now 4826
Ежедневно си задаваме въпроси, свързани с ковид и ваксините, ето отговорите

Автор: Деница Иванова

Ежедневно си задаваме въпроси, свързани с коронавируса и ваксините? Хората се борят със страхове, паника, параноя, недоверие...

Ето обобщени отговорите на някои основни въпроси:

Има ли някакви странични ефекти от ваксината COVID-19?

Както всяка ваксина, ваксините срещу COVID-19 могат да причинят леки, краткосрочни странични ефекти, като субфебрилитет или болка или зачервяване на мястото на инжектиране. Повечето реакции към ваксините са леки и преминават сами в рамките на няколко дни. По-сериозни или дълготрайни странични ефекти от ваксините са възможни, но изключително редки.

Как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо?

Твърди се, че разработването на ваксина обикновено трае 10 до 15 години, а първите ваксини срещу Ковид-19 бяха готови само след година. Това кара мнозина да се отнасят към тях с голям скептицизъм. Факт е обаче, че има редица фактори при създаването на една ваксина, които позволяват този процес да бъде сериозно ускорен.

Ваксините базират на технологии, които са вече изследвани и изпробвани през годините. Учените вече бяха натрупали много знания за групата на коронавирусите, към които спадат и двата, причинили съответно през 2002 и 2012 година епидемии от ТОРС и БИРС (Близкоизточен респираторен синдром). Още по онова време усилено се работеше по създаване на ваксини. По време на сегашната пандемия бяха мобилизирани огромни финансови средства, които дадоха на учените възможност да работят интензивно и паралелно по създаването на ваксини.

В сегашната пандемия бяха необходими спешни действия. Поради това много от фазите, които иначе вървят една след друга, сега бяха изпълнявани паралелно. Първите данни от изпитанията на препаратите бяха давани за контрол и одобрение, още преди да са приключили самите тествания. Независимо от цялата бързина, ваксините бяха подложени на задълбочена проверка от страна на ЕМА, преди да бъдат допуснати до употреба. С други думи ускорените процедури не са белег за недостатъчна проверка и лошо качество.

Безопасно ли е да приемате парацетамол преди да получите ваксината срещу COVID-19?

Приемането на болкоуспокояващи като парацетамол преди получаване на ваксината срещу COVID-19 за предотвратяване на странични ефекти не се препоръчва. Това е така, защото не е известно как болкоуспокояващите могат да повлияят на това колко добре действа ваксината.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху репродуктивните ни функции?

Не, може да сте срещали подобна информация в социалните мрежи, но тя е погрешна: факт е, че няма доказателства, че която и да е ваксина, включително ваксините срещу COVID-19, може да повлияе върху плодовитостта при жените или мъжете. Ако в момента се опитвате да забременеете, няма нужда да избягвате бременност след поставяне на ваксина срещу COVID-19.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху нашата ДНК?

Не, никоя от ваксините срещу COVID-19 не влияе, нито взаимодейства по какъвто и да било начин с вашата ДНК. Ваксините с информационна РНК, или иРНК, учат клетките как да произвеждат протеин, който предизвиква имунен отговор в тялото. Този отговор произвежда антитела, които ви предпазват от вируса. иРНК се различава от ДНК и остава в клетката само около 72 часа преди разграждането. Тя обаче никога не навлиза в ядрото на клетката, където се съхранява ДНК.

На колко години трябва да сме, за да получите ваксината AstraZeneca?

Ваксината не се препоръчва за лица под 18 години в очакване на резултатите от допълнителни проучвания.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра за мен?

Доказано е, че всички одобрени от СЗО ваксини са много ефективни за предпазване от тежко заболяване от COVID-19. Най-добрата ваксина за вас е тази, до която имате най-лесен достъп! Препоръчително е и да се консултирате с личния си лекар. 

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да предпазят хората от мутациите на вируса SARS-CoV-2?

Ваксините срещу някои вирусни заболявания остават ефективни в продължение на много години и осигуряват дълготрайна защита. Други, като грипната ваксина, трябва редовно да се актуализират, за да останат ефективни. Това е така, защото вирусите постоянно мутират, когато циркулират сред хората.

Много мутации на SARS-CoV-2 не оказват влияние върху ефективността на ваксината, но някои предизвикват безпокойство поради възможно намаляване на това колко добре ще действат съществуващите ваксини. Учените от цял свят внимателно наблюдават мутациите на вируса SARS-CoV-2, за да преценят колко добре наличните в момента ваксини срещу COVID-19 могат да предпазят хората от тях, а производителите на ваксини проучват начини за актуализиране на ваксините, ако е необходимо, за да подобрят защитата, тъй като се появяват нови варианти.

Дори при намалена ефективност на някои ваксини за COVID-19 срещу някои от новите варианти, се очаква ваксините да предложат известна защита от тежки форми на заболяването.

Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм прекарал COVID-19?

Да, трябва да се ваксинирате, дори ако преди това сте прекарали COVID-19. Според специалисти в рамките от 6 до 12 месеца след боледуване, трябва да се ваксинирате.  Макар хората, които са се възстановили от COVID-19, да могат да развият някакъв естествен имунитет срещу вируса, все още не знаем колко дълго трае той или колко добре сте защитени. Ваксините предлагат по-надеждна защита.

Какви са усложненията на COVID-19?

Усложненията могат да включват пневмония, остър респираторен дистрес синдром (ARDS), полиорганна недостатъчност, септичен шок и смърт.

Кои органи са най-засегнати от COVID-19?

Белите дробове са органите, които са най-засегнати от COVID-19.

По-вероятно ли е пушачите да развият тежки симптоми с COVID-19?

Настоящите данни показват, че тежестта на заболяването COVID-19 е по-висока сред пушачите. Пушенето влошава белодробната функция, което затруднява тялото да се бори с респираторните заболявания поради новия коронавирус.

Употребяващите тютюн имат по-висок риск да се заразят с вируса през устата, докато пушат цигари или използват други тютюневи изделия. Ако пушачите се заразят с вируса COVID-19, те са изправени пред по-голям риск да получат тежка инфекция, тъй като здравето на белите им дробове вече е компрометирано.

Колко време отнема да се появят симптомите на коронавирусната болест?

Средно са необходими 5-6 дни от момента, в който някой е заразен с вируса, за да се покажат симптомите, но може да отнеме до 14 дни.

Какви са типичните странични ефекти на дексаметазон по време на лечение на COVID-19?

Дексаметазонът обикновено е безопасен. Той представлява благоприятен профил полза/риск, особено при пациенти с тежки форми на пневмония, докато ползата е по-малко изразена при пациенти с нетежка пневмония. Тъй като лечението е кратко, дори при високи дози, кортикостероидите не са свързани със сериозни странични ефекти. Потенциално по-високите нива на кръвната захар (хипергликемия) са временни.

Продължителната употреба (т.е. използвана повече от две седмици) може да бъде свързана с нежелани реакции като глаукома, катаракта, задържане на течности, хипертония, психологически ефекти (напр. промени в настроението, проблеми с паметта, объркване или раздразнение), наддаване на тегло или повишено риск от инфекции и остеопороза.

Всички тези нежелани реакции не са свързани с краткосрочна употреба (с изключение на хипергликемия, която може да влоши диабета).

Трябва ли да нося маска за лице, дори ако съм ваксиниран срещу COVID-19?

Да, ваксинираните хора трябва да продължат да носят маска за лице, когато посещават затворени обществени места или използват обществен транспорт в райони с предаване на COVID-19 в общността.

Ваксината е много ефективна за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, но ваксинираните хора все още могат да се заразят и да предадат инфекцията. Носенето на маска за лице намалява риска от това да се случи.

Какво е значението на SARS-CoV-2?

Тежкият остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2), известен също като коронавирус, е вирусът, който причинява COVID-19 (коронавирусна болест 2019), респираторното заболяване, отговорно за продължаващата пандемия от COVID-19.

Какви са признаците и симптомите на коронавирусната болест?

Признаците и симптомите включват респираторни симптоми и включват треска, кашлица и задух. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром и понякога смърт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на COVID-19 включват често почистване на ръцете с помощта на дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода; покриване на носа и устата със сгънат лакът или кърпичка за еднократна употреба при кашляне и кихане; и избягване на близък контакт с всеки, който има температура и кашлица.

Какви са последиците от пандемията COVID-19 върху психичното здраве?

Самотата, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психични състояния или влошават съществуващите. Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и тревожност.

Междувременно самият COVID-19 може да доведе до неврологични и психични усложнения, като делириум, възбуда и инсулт. Хората със съществуващи психични, неврологични или злоупотребяващи разстройства също са по-уязвими към инфекция със SARS-CoV-2 ̶ те могат да имат по-висок риск от тежки резултати и дори смърт.

Може ли COVID-19 да доведе до психични и неврологични усложнения?

COVID-19 може да доведе до неврологични и психични усложнения, като делириум, възбуда и инсулт. Хората със съществуващи психични, неврологични или злоупотребяващи разстройства също са по-уязвими към инфекция със SARS-CoV-2 ̶ те могат да имат по-висок риск от тежко изкарване на вируса.

Какво причинява COVID-19 на сърдечно-съдовата система?

Вирусът може да причини остро увреждане на миокарда и хронично увреждане на сърдечно-съдовата система.

Колко тежка е инфекцията с COVID-19?

Повечето хора, заразени със SARS-CoV-2, получават леко до умерено респираторно заболяване и се възстановят, без да се изисква специално лечение. COVID-19 понякога може да бъде тежко заболяване с дихателна недостатъчност, изискващо интензивни грижи и потенциално водещо до смърт.

Възрастните хора и тези с медицински проблеми като сърдечни заболявания, диабет, хронични респираторни заболявания и рак са по-склонни да развият сериозно заболяване.

При какви условия COVID-19 оцелява най-дълго?

Коронавирусите умират много бързо, когато са изложени на UV светлина на слънчева светлина. Подобно на други вируси с обвивка, SARS-CoV-2 оцелява най-дълго, когато температурата е на стайна температура или по-ниска и когато относителната влажност е ниска (<50%).

От колко време съществуват коронавирусите?

Смята се, че най-скорошният общ предшественик (MRCA) на всички коронавируси е съществувал преди 8000 г. пр.н.е., въпреки че някои модели поставят общия предшественик на 55 милиона години или повече, което предполага дългосрочна коеволюция с видове прилепи и птици.

Какво трябва да направя, ако развия симптоми на COVID-19?

Националните органи за обществено здравеопазване във вашия район вероятно ще имат специфични насоки, покриващи това (напр. „обадете се на местната линия за помощ за COVID-19“). Като алтернатива можете също да се обадите на местния доставчик на здравни услуги за инструкции.

Колко дълго продължава вирусът, който причинява COVID-19, върху повърхности?

Последните изследвания оценяват оцеляването на вируса COVID-19 върху различни повърхности и съобщават, че вирусът може да остане жизнеспособен до 72 часа върху пластмаса и неръждаема стомана, до четири часа върху мед и до 24 часа върху картон.

Кога беше обявено официалното име на SARS-CoV-2?

На 11 февруари 2020 г. Международният комитет по таксономия на вирусите прие официалното наименование „тежък остър респираторен синдром на коронавирус 2“ (SARS-CoV-2).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина