Европейските страни затягат мерките заради новия щам, мутацията била по-смъртоносна

Автор: Plovdiv Now 3999
Европейските страни затягат мерките заради новия щам, мутацията била по-смъртоносна

Европейските държави затягат още повече мерките срещу COVID-19, заради британския щам на вируса. Премиерът Борис Джонсън заяви, че вероятно тази мутация е много по-смъртоносна. Заради нарастващия брой заразени Белгия ограничава пътуванията в чужбина. От 27 януари до 1 март е забранено белгийците да пътуват в чужбина за развлечение или туризъм.

"Знам, че това е много рестриктивна мярка, но това, което видяхме през последните две седмици е, че хората пътуват, с тях пътува и вирусът, заяви белгийският премиер Александер де Кро. От почти три месеца Белгия е в частична карантина. Училищата са отворени. Но са затворени кафенета, ресторанти, спортни зали, фризьорски салони. Независимо от мерките смъртността от COVID-19 в страната продължава да е много висока. От началото на пандемията от коронавируса са починали 20 000 души.

Новият щам предизвика безпокойство и в Нидерландия. От днес всички пристигащи в кралството от държави с оранжев и червен код трябва да представят резултати от двоен тест - бърз антигенен и PCR. България попада в този списък.

Норвежкото правителство реши днес да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия „британски“ щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение, съобщиха от външно министерство. 
 
По информация на посолството ни в Норвегия от 12 часа днес за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите, затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри. Изключение се прави за  доставка на храна по домовете.

Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни. Наложена е работа от вкъщи за всички, чиято дейност го позволява.  Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите преминават на дистанционен режим, а всички останали техни дейности се преустановяват. В допълнение, правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване. 

От утре Франция въвежда изискването за отрицателен PCR за влизащите в страната.

Гърция удължи до 8 февруари задължителната седемдневна карантина за всички пристигащите в държавата. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код.  Остава в сила и задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. 

Пристигащите в Гърция граждани подлежат на задължителна 7-дневна карантина, а в случай на положителен резултат от бързия тест – 14-дневна карантина. Карантината може да бъде прекъсната единствено в случай, че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни. Бизнес пътуванията са разрешени единствено по изключително неотложни причини.

В Испания - Мадрид затяга за пореден път мерките, за да овладее заразата. От понеделник за две седмици са забранени събирания на повече от четирима души, които не са от едно домакинство, с изключение на случаите за гледане на деца и възрастни хора. 

В заведенията броят хора на маса е сведен също до четирима, а търговските обекти трябва да работят с половин капацитет и да затварят, както и ресторантите, в 21 часа. В областта действа вечерен час от 22 до 6 ч. Мерките са предприети заради опасенията от колапс на здравната система при поредния ръст на случаите на коронавирус. Общо в Испания те са над 2 милиона и половина, починалите - над 55 хиляди души.

Британското правителство ще обсъди в понеделник още по-силно затягане на ограниченията върху пътуванията заради пандемията, като може да въведе изискване пристигащите от чужбина да бъдат карантинирани в хотели, предаде Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън заяви на пресконференция вчера, че затягането на мерките може да се наложи, за да се защити страната от нови варианти на коронавируса.

Действащите в момента ограничения практически забраняват повечето международни пътувания. От началото на януари се изисква отрицателен тест за повечето от пристигащите в страната, който да бъде представен още преди отпътуването, както и оставане под карантина след пристигането.

Сега правителството обмисля да задължи пристигащите да прекарват 10-дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да контролира спазването на карантината, твърди Би Би Си. На фона на засилващите се опасения от нови варианти на коронавируса, критици на сегашната карантинна политика твърдят, че тя не се спазва достатъчно строго.

Нови строги ограничения по границите ще нанесат пореден удар върху авиационната и туристическата индустрия, които са в крайно тежко финансово състояние след почти едногодишните ограничителни мерки и свитите до минимум приходи. Според действащите разпоредби в Англия изискваните 10 дни карантина могат да бъдат намалени, ако след пет дни пътникът даде отрицателен тест за Covid-19. Изискванията в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са малко по-различни.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина