Европейската столица на културата чества 90 години Йордан Радичков с изложба, филм и книга

Автор: Plovdiv Now 4380
Европейската столица на културата чества 90 години Йордан Радичков с изложба, филм и книга

Несравним виртуоз на късия разказ и играта с въображението, доказан драматург и сценарист, Йордан Радичков продължава да се радва на голям читателски интерес, а богатото му творчество е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света. През месец януари културната столица на Европа отдава почит на обичания български автор Йордан Радичков  по повод 90 години от неговото рождение със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.

Програмата ще започне днес – 13 януари с изложбата „Неосветените дворове“, разказваща за вълнуващото приключение на автора из далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис.  Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив – Експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“, а откриването е от 16 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 януари.

Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид.

„Сибирски тетрадки“ е един вълнуващ и нередактиран текст, който в синтезиран вариант чертае книгата „Неосветените дворове“ и представя живите и неподправени впечатления на Радичков от комплексния и суров живот из сибирските земи.

Кръглата годишнина от рождението на автора е подобаващ повод за представянето на този изключителен текст. Едва ли има по-добро доказателство за невероятния талант на автора от тази разтърсваща чернова, която даже в първоначалния си вид има силата да съществува като самостоятелно и отделно произведение. Проф. Инна Пелева ще сподели повече за неговите качества с гостите на откриването на 13-и януари.

Заедно с това посетителите ще имат възможност да видят и единствения документален филм за Йордан Радичков „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията е с вход свободен днес от 14 часа в клуб Fargо.

 

Проектът е част от официалната програма от Откриващ уикенд. Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина