Етнографският музей показва в Прага ритуалите на Трифоновден

Автор: Plovdiv Now 3911
Етнографският музей показва в Прага ритуалите  на Трифоновден

По покана на Българския културен институт и в партньорство с Етнографския музей към Народния музей в Прага, изложбата на РЕМ – Пловдив „От Дионис до Трифон Зарезан“ ще гостува за пръв път в Чешката столица.

Изложбата, посветена на лозята, виното и веселието ще бъде открита на 1 февруари 2019 г. в Етнографския музей при Националния музей в Прага, а събитието ще бъде придружено с ритуалите на Трифоновден и зарязване на лозата.

„Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис“.

Изложбата е като ода за виното – единственото питие, което си има бог в античността и светец в християнската епоха. 12-те богато илюстрирани табла, ще позволят на всеки да узнае легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа. Показаното онагледява как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е мястото му в църковния ритуал и народните обичаи. Показва Тракия – родината на лозата и „превъзходното вино“. Виното е храна и лек за хората, но и дар от боговете, средство за общуване с тях.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина