Кекс с моркови? Що за приумица е това? От моркови се прави салата, или пък супа от моркови, но кекс? Да, морковът вече все по-често присъства и в рецепти за сладкиши, които изненадват консервативните любители на сладкото с много приятен вкус. Тази рецепта няма да откриете в тетрадката на баба с рецепти, но със сигурност и тя ще хапне с удоволствие едно парче кекс с моркови. Той е изключително сполучлив и рецептата може заслужено да се нареди до рецептите за кекс с ябълки и кекс с конфитюр от сини сливи, защото е много лесна и бърза за приготвяне. Лимоновата глазура пък прави кексът с моркови още по-ароматен и освежа вкуса му.
Първата стъпка от рецептата за кекс с моркови е разбиването на яйцата и захарта. Най-добре е да използвате миксер. След това добавяте и олиото и отново разбивате. Пресявате брашното и бакпулвера, след което ги добавяте малко по малко към сместа, като разбърквате (най-добре с миксера) непрекъснато.
След като сте разбъркали добре съставките добавяте и настърганите моркови и отново разбърквате. Но не с миксера, а с лъжица! Изсипвате сместа в кексова форма, като предварително я намазните с малко количество мазнина. Слагате кекса в студена фурна и печете на 180 градуса. Дали кексът е изпечен пробвате с клечка за зъби, като необходимото време е около 35-30 минути. Кексът е готов, когато по клечката не остава нищо. Изваждате кекса и го изчаквате да изстине добре.
Време е да приготвите и лимоновата глазура. Пресявате пудрата захар и заедно с 5-6 супени лъжици лимонов сок я разбивате с миксер. Задължително трябва да пресеете пудрата захар, не пестете усилията си точно в този момент, защото ако не е пресята пудрата захар глазурата ще стане на бучки. С получената смес заливате кекса, след като е добре изстинал! По желание може да настържете и кората на един лимон, за да стане вашият кекс с моркови още по-апетитен.