Екоминистърът Емил Димитров: Вода за напояване от язовири не се използва за ВЕЦ-ове и не се пуска в реките

Автор: Plovdiv Now 5382
Екоминистърът Емил Димитров: Вода за напояване от язовири не се използва за ВЕЦ-ове и не се пуска в реките

Вода за напояване от язовири не се използва за ВЕЦ-ове и не се пуска в реките, каквито информации се появиха. В следващите години ще има достатъчно вода както за битови нужди, така и за напояване. Това увери министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро на брифинг в МОСВ в четвъртък. С него бяха и министърът на земеделието Десислава Танева, както и директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева.

Конкретно става въпрос за язовирите Тича, Жребчево и Ястребино. Край Тича и Жребчево има по два ВЕЦ-а, но те не работят, а край Ястребино изобщо няма ВЕЦ. Трите язовира са проблемни заради ниското ниво на вода в тях. Ястребино е пълно на 22%, Тича на 48,5, а Жребчево на 31%. Въпреки това водата в тях ще е достатъчна за следващите година - две. "Докато трае мандатът ни, няма да има проблеми, няма да има кризи, но искаме да мислим за бъдещето. Грижим се за промишлеността, за енергетиката, за земеделците, за домакинствата. Пестим всяка капка и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни", увери Димитров. Думите му бяха потвърдени и от министър Танева, която поясни, че напоителният сезон трае до септември и дотогава водата за напояване ще бъде осигурена.

"Данните са категорични - такива нива на язовирите сме имали и други години, това е в резултат от измененията на климата, затова ЕС върви в посока опазване на околната сдреда." Тя призна, че земеделските производители са притеснени и настоящата година е много трудна за тях заради много неща, но най-вече заради сушата. Това ще се отрази на добива на зърнопроизводителите. Потребителите от яз. Ястребино са предупредени, че в следващите години може да настъпи криза. Там притокът е много малък. Според Снежина Динева, ако се отпуснат поисканите количества от 2 млн. кубика за август, водата в язовира ще стигне за 3 години. Министерството обаче се колабае дали да даде 1 или 2 млн. кубика.

Същата е ситуацията с яз. Тича, където разходът е 1620 пъти по-голям, но въпреки това тази година са отпуснати количества и за напояване. Ако водата стигне до 2 години, дотогава трябва да е готова система Дунав, която да се смеси с язовира - така ще има достатъчно вода на разумна цена. Потребителите в Шумен и Търговище многократно са молени да си оправят съществуващите сондажи, за да не използват водата от язовира за промишлени цели. За яз. Жребчево чрез сложна система от канали се подава вода от язовир Копринка, за да стига водата за рибите. Планира се подобна практика да се прилага и за други язовири. Екоминистърът обаче предупреди, че ако и тази година няма дъждове през зимата, проблемите с безводието през 2021 година ще бъдат по-големи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина