Ефория “Зограф“ е в плачевно състояние, трябва да се ремонтира

Автор: Мария Луцова 11575
Ефория “Зограф“ е в плачевно състояние, трябва да се ремонтира

Сградата на Ефория "Зограф" на ул. "Петко Каравелов" /до Пешеходния мост/ , може да приюти част от общинската администрация, съобщи днес кметът Иван Тотев. В момента текат огледи, за да се прецени каква сума е нужна да се отдели за ремонт на зданието, което е в плачевно състояние. Понятието "ефория" е с гръзки произход и означава настоятелство.

Ефория "Зограф" е създадена с указ на цар Борис III от 5 юни 1926 г. С него той нарежда с доходите от дарените на Зографския манастир имоти в България и извън Атон тя да подсигурява издръжката на калугерите ни в Света гора – в обителта "Св. вмчк Георги Победоносец – Зограф" и тези в скита "Достйно есть".

Самата ефория не е подвластна на Светия синод, решенията в нея взима управителен съвет, състоящ се предимно от миряни, а управлението й преминаваше в различни ръце, като приходите събирани от наеми, изобщо не стигаха до Атон. С новата й история са свързани финансови машинации, политика и дори убийство. 

Идеята на градската власт е там да бъдат настанени няколко общински служби, за да бъдат близо до другата сграда, в която ще бъде настанена администрацията - бившата БНБ на ул. "Райко Даскалов". "В момента се водят преговори като искаме първоначалният ремонт да бъде за сметка на наемите, а след това парите, които общината да плаща, да отиват за издръжка на Зографския манастир" коментира кметът. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина