Едва 21% от пловдивчани готови да се включат в акцията по почистване на града

Автор: Виктория Петрова 5111
Едва 21% от пловдивчани готови да се включат в акцията по почистване на града

Едва 21% от пловдивчани са готови да се включат в мащабната акция по почистване на града, обявена за 2 април. Това показва анкетата на TrafficNews проведена от 15 до 21 януари.

В нея са се включили 587 души, като 465 души или 79% от анкетираните са категорични, че няма да се включат в санитарния ден. На практика това значи, че едва всеки пети пловдивчанин е готов да подеме каузата на Община Пловдив за пилотното издание на инициативата "Чисто зелено" - Да почистим заедно Пловдив.

За събитието беше съобщено на 15 март, когато зам.-кметът Анести Тимчев представи пред журналисти организацията по мащабната акция.

Тогава той спомена, че в Пловдив има "армия от 400 000 души, която волю или неволю отделя отпадъци" и допълни, че "акцията ще е лакмус, с който ще проверим каква е степента на обществена загриженост".

Очевидно обаче малка част от гражданите смятат, че това е тяхна отговорност. В момент тече организацията на акцията, като по думите на Тимчев централна роля в нея трябва да вземат домоуправителите, училищата, детските градини и фирмите, които да организират хората по местодомуване, работа и обучение на децата.

Идеята е хората да почистват района около жилището си, като за целта домоуправителите да подадат брой на участващите в офанзивата, които ще бъдат разпределени по микрорайони. Училища, детски градини и фирми пък да създадат организация между родителите на децата, както и между служителите, и също да излъчат участници. Районните администрации пък се пряк проводник в инициативата, като място за записване и активна страна по осъществяване на контакт с домоуправителите и гражданите.

Все още няма данни колко хора са се записали, че ще участват, но съдейки по допитването в сайта TrafficNews, инициативата няма да е обект на огромен интерес, на какъвто градските власти са разчитали.

Друга анкета посочва, че едва 1 на 50 пловдивчани е доволен от това как Общината се грижи за чистотата на града под тепетата. Вероятно и това е част от причините инициативата за доброволно гражданско почистване да не среща критична маса поддръжници.

Предстои в края на 2 април и през следващите дни да стане ясно точно колко души са участвали и какви са постигнатите резултати.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина