Единадесетокласници от Пловдив извоюваха награда от национален конкурс

Автор: Деница Лещева 5015
Единадесетокласници от Пловдив извоюваха награда от национален конкурс

Пловдивски ученици се класираха на второ място в конкурса за марка "Брандико". Конкурсът бе част от проект за млади мениджъри, в рамките на който бяха създадени 11 учебни компании. Общо 33 ученици от цяла България разработваха нови продукти, като целта тази година бе те да са свързани с определен проблем. Пловдивският "отбор" зае второ място и бе отличен с грамота по време на вчерашна церемония. 

Петимата единадесетокласници успешно са разработили хранилка, от която пчелите могат да получат всички необходими хранителни вещества. Никола Гогов, Димитър Топчиев, Виктор Първановски, Денис Байков и Иван Ганичев са ученици от две пловдивски училища, а това, което ги свързва е любовта към природата и желанието да допринесат за разрешаването на глобалния проблем, наричан от учените "синдром на празния кошер".

Момчетата решили да разработят продукт, чрез който всяко дете или възрастен може да даде своя принос към разрешаването на проблема, независимо дали е пчелар.  

"Вярно е, че има много теории какво точно представлява колапсът, но има и много начини да се помогне. Ако в двора вместо да напръскаме тревата с пестициди, можем да минем с косачката", категорични са младежите. Те допълват, че целта им е не толкова реализацията на продажби, колкото да дадат гласност на проблема, най-вече сред младите хора. 

"Не можем да спасим всички пчели с този продукт, но можем да направим малка крачка. Нашето лично впечатление е, че колкото и хора да попитаме за проблема, те казват „Да, знаем!”. И дотам! Но не знаят колко е сериозен той – че през последните 20 години са изчезнали 1 милиард пчелни семейства. За две години в България количеството им е намаляло на половина", изтъкват момчетата. Те самите определет усилията си като "малка крачка", която обаче би била полезна за обществото.

Досега са предложени много теории за причинителя на колапса на пчелни семейства, но нито една от тях не е доказана. Според учените, той може да се дължи на глобалното затопляне, слаб имунитет, изпаренията от дизелово гориво, разпространението на ГМО продукти, мощното излъчване от мобилни и радио апарати, екологични и почвени замърсявания. Съществува дори предположение, че се касае за вроден вирус, атакуващ имунната система, тоест нещо като СПИН. Учени от Университета в Дънди предполагат, че някои видове пестициди увреждат нервната система на пчелите. Така те губят способност да изпълнят танца, с който показват на останалите от семейството къде се намират източниците на храна. Въпреки липсата на категорични доказателства, наблюденията сочат, че пестицидите са осред основните източници на проблема.

Проблемът е особено осезаем в някои райони на Китай, където на практика пчели няма. Затова хората са прибегнали до ръчно опрашване, което, според проучването на Никола, е над 30 пъти по-скъпо от закупуването на кошер с пчелно семейство. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина