Един от най-великите музиканти на нашето време свири тази вечер в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7362
Един от най-великите музиканти на нашето време свири тази вечер в Пловдив

Камерен рецитал на виртуозът Минчо Минчев и неговият син Николай Минчев ще зарадва меломаните тази вечер, 2 март 2019 г. от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Концертът е от цикъла „Малка нощна музика“ от програмата на Опера Пловдив.

Минчо Минчев е сред най-великите музиканти на нашето време, а неговото име с годините се превърна в една от визитните картички на България. Изкуството му е оценявано със суперлативи в цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Лондонската кралска филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Оркестърът на BBC - Лондон, London Mozart Players, Академията St. Martin in the Fields, St. Goldsmith Orchestra, Радиооркестърът на Романска Швейцария, Оркестърът на Московското радио и телевизия, Букурещка филхармония Джордже Енеску, Амстердамският симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония и др. Работи със световноизвестни диригенти като сър Чарлз Гроувс, сър Александър Гибсън, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, Джон Елиът Гардинър и др.

Изключителната артистична кариера на Минчо Минчев е свързана и с концерти в най-престижните зали по света, включително Карнеги хол в Ню Йорк, Кенеди център във Вашингтон, залата на Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Роял Фестивал Хол и Роял Алберт Хол в Лондон, зала Херкулес в Мюнхен и др. Има множество реализирани записи у нас и в чужбина, в това число за такива лейбъли като DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, както и за Западногерманското радио (WDR), Радио Женева, Радио София, БНТ, Букурещкото и Белградско Радио и Телевизия.

От 1990 е професор по цигулка в Университета по изкуствата "Фолкванг" в Есен, Германия. Паралелно с интензивната си работа в университета и активната солистична дейност води майсторски класове по цигулка в различни точки на света - Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия, България. От 18 години провежда майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. св. Кирил и Методий. Води ежегодно майсторски класове по цигулка и в рамките на ММФ Варненско лято и МФ Мартенски музикални дни в Русе.

От 1977 свири на цигулка Страдивариус 1716 Барон Витгенщайн, закупена специално за него от българската държава.

Носител е на наградата на БНР Музикант на годината за 1993 и на Наградата за изключителен принос към българската култура за 2010.

Неговият талантлив син Николай Минчев е на 33 години. Завършва Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия, в класовете на Нана Яшвили и своя баща - големия цигулар Минчо Минчев, а от 2005 г. е лектор по цигулка в него. В периода 2001-2003 г. е първи концертмайстор на Филхармоничния оркестър в Есен, а от 2003 е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Вупертал. Гост-концертмайстор е на симфоничните оркестри на Бохум и Херфорд, "Бетовен" в Бон, Филхармоничния оркестър в Дортмунд, Кралския фламандски симфоничен оркестър и др. Солист е на всички големи български симфонични оркестри. Носител е на много награди от международни конкурси, а през 2001 г. печели наградата на Фонда за музикални инструменти в Германия и получава като премия цигулка "Николаус Галиано".

 Билети за концерта се продават на касата на Държавна опера в ДК "Борис Христов",тел.: 032/ 62 - 55 - 53

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина