Предлагаме ви рецепта за двуцветно козуначено руло - ефектен великденски сладкиш.
Продукти:
инстантна мая - 11 г
захар - 8 с.л.
сол - 1 к.л.
прясно мляко - 220 мл хладко
белтъци - 1 бр.
брашно - около 500г + 2 - 3 с.л.
масло - 75 г меко
какао - 2 с.л.
жълтъци - 1 бр. за намазване
захар - за поръсване
Приготвяне:
В купа за месене се смесват маята и захарта, заливат се с прясното мляко и се разбъркват. Изчаква се 2-3 минути да се активира маята. После се добавят белтъка и брашното. Омесва се меко и незалепващо тесто. Накрая се добавя маслото. Отново се омесва, докато тестото поеме маслото.
След това тестото се разделя на две равни части. Към едната се добавя какаото и отново се омесва.
Към другата част от тестото се добавят 2-3 с.л. брашно и също се доомесва. Покриват се с кърпи и се оставят да втасат за 20 минути.
После бялото тесто се разточва на тънка правоъгълна кора. Същото се прави и с какаовото тесто. Слагат се едно върху друго, като бялото тесто трябва да е отдолу. Увива се на руло.
Рулото се прехвърля в тава, предварително намазнена и набрашнена, или във форма за козунак. Покрива се с алуминиево фолио и се оставя да втаса за още 30 минути.
После се намазва обилно с разбит жълтък и се поръсва обилно със захар.