Духът на Япония превзема Пловдив с два уникални спектакъла с вход свободен

Автор: Plovdiv Now 10191
Духът на Япония превзема Пловдив с два уникални спектакъла с вход свободен

Делегация, водена от кмета на японския град Окаяма – г-н Масао Омори, ще бъде на официална визита в побратимения град Пловдив в периода 15 - 18 ноември.  Кметът на Окаяма ще бъде придружаван от 6 човека, представители на общинската администрация, както и група от 27 музиканти, които ще представят две уникални представления за пловдивчани.

Спектаклите ще покажат традиционни японски танци и музика и ще бъдат безплатни.

Представленията са на 16 ноември 2019 г., събота, от 18.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ и на 17 ноември, неделя, от 11,00 часа на открита сцена пред сградата на община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ 1.

Окаяма е един от най-развитите градове в Япония с население от 720 800 жители, утвърден индустриален и търговски център и град, известен с многобройните си културни събития. Пловдив и Окаяма имат близки двустранни отношения от 1972г., когато е подписано официално споразумение за побратимяване между двете общини. Оттогава датират топлите приятелски отношения, развиват се взаимоизгодни партньорски връзки, работи се по общи проекти, един от които е ежегодният обмен на ученици от езиковите гимназии, и регулярно се разменят делегации на високо ниво.

Спектакълът „Духът на Окаяма“ включва характерния танц Ураджа и изпълнения на традиционни музикални инструменти. Танцът Ураджа (демони) е представление, кръстено на местната стара приказка, която се нарича „Момотаро“ (Прасковеното момче).

Градът е известен с героя от японския фолклор Момотаро. Момотаро идва на този свят, за да се бори срещу злите сили и благодарение на помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров. Момотаро е един от най – популярните герои в Япония и по време на Втората световна война, например, е използван с пропагандни цели. Той е символ на борбата за справедлива кауза. Скулптура именно на този герой е подарена на Пловдив през 1992 година  по случай 20-тата годишнина от побратимяването на двата града. Такива монументи като цяло не са често срещани и по тази причина е изключително символно, че  Пловдив получи такъв. Днес скулптурата на Момотаро от Окаяма напомня на всички посетители на Цар Симеоновата градина в Пловдив, че някъде далеч на Изток има един приятелски настроен народ, който винаги е готов да си сътрудничи с нас българите

Момотаро е символ на гражданите на Окаяма и танцувайки на сцената, артистите ще разкажат за духа на древния град. Всичко това, придружено от характерен грим, елегантните и възхитителни дрехи, както и невероятното танцовото изпълнение, определено ще очароват публиката.

Инструментите, които ще видим са също забележителни и характерни за  японската традиционна музика. Кото (струнен инструмент) и шакухачи (бамбукова флейта) се изработват с японски антропологични характеристики от около 1200 години, а шамисен (ръчен струнен инструмент) има около 400 годишна история. Особено в епохата на Едо (1603-1868) много блестящи музиканти са посветили живота си, за да направят тези инструменти фантастични.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина