Драконовски мерки в училищата, отворени прозорци в клас, независимо от градусите навън

Автор: Добринка Димова 17060
Драконовски мерки в училищата, отворени прозорци в клас, независимо от градусите навън

Драконовски противоепидемични мерки ще бъдат въведени в училищата със старта на новата учебна година. Независимо от температурата навън, в класните стаи ще трябва да има минимум два отворени прозореца. Учителите може да са без маска в час, но ще трябва да преподават на разстояние от поне два метра от учениците. Обмисля се също децата да не сменят класните стаи. Ако има болен или контактен ученик, ще бъде изолиран само класът, а не цялата смяна. Това съобщи д-р Цвета Иванова - директор Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Пловдив.

От изключително голямо значение са и железните мерки за почистване. Със спирт ще се дезинфекцират всички повърхности, дръжки, ключове на лампи. Редовно ще се почистват подовете, ще има задължителна дезинфекция на класната стая между двете смени. Драконовски мерки трябва да бъдат прилагани и в тоалетните. От РЗИ-Пловдив ще изискат задължително да има учител или друг човек от персонала, който в междучасията да следи за реда, за да няма струпване на деца в санитарните възли. Той ще наблюдава и дали децата използват сапун след посещение в тоалетната.

„Предвид големия брой на учебните заведения и малкия брой на контролиращи инспектори, трябва да се справим с тази задача. От 1 септември започваме да проследяваме каква е организацията и подготовката за новата учебна година”, посочи директорът Дирекция "Обществено здраве".

Тя обясни, че още след обявяване на извънредното положение у нас РЗИ-Пловдив започва интензивния насочен здравен контрол. До днес контролът не е спирал. Всички заповеди на министъра на здравеопазването се контролират. В хода на тези проверки от март досега РЗИ-Пловдив е съставила над 100 акта за установяване на административно нарушение, като повечето от тях са за неносене на маски. Има актове и на юридически лица за неизползване на дезинфектанти в заведения и други обекти.

„На фона на големия брой актове от другите институции като полицията, например, нашите инспектори са общо 15 за цялата област. Контролът по заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с прилагането на противоепидемичните мерки се осъществява от тези 15 инспектори от Дирекция "Обществено здраве", обясни д-р Иванова.

Продължава контролът за спазване на карантинния режим. Постоянно се извършват и проверки в градския транспорт, както за дезинфекция от страна на шофьорите, така и кондукторите. Всички транспортни фирми, които обслужват градския транспорт на Пловдив, имат предписания на последна спирка да се извърши 4-кратно дезинфекциране със спиртни препарати на всички повърхности, които се докосват от пътниците. Остава задължително и носенето на защитни предпазни средства от страна на пътниците и обслужващия персонал в автобуса.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина