Доброволци от Пловдив помагат на пострадалите села в Карловско

Автор: Plovdiv Now 5130
Доброволци от Пловдив помагат на пострадалите села в Карловско

Автор: Георги Тошев

Ситуацията в селата Богдан, Розино,Слатина, Каравелово и Столетово продължава да е усложнена след унищожителните наводнения. Около 200 литра вода на кв. м са падналите водни количества над потопените села по време на стихията. 

В Слатина, Богдан и Каравелово обстановката е критична от гледна точка на инфраструктура. В населените места няма ток, вода, хранителни продукти, медицински средства и лекарства от първа необходимост.

Доброволните формирования от Пловдив - Български ЩИТ и "Мейдей" България призовават всеки които може да помогне по някакъв начин да го направи.

В момента най-нужни са нещата от първа необходимост - хранителни продукти и питейна вода.

В разчистването на калните наноси и отломки има тежка техника, но трябват и още доброволци с лопати, мотики,кофи и тн.

Всички доброволци призовават въпреки, че е работен ден повече хора да се включат в помощ на по-бързото възстановяване от бедствието.

В момента има организиран пункт в Пловдив в магазин "Светулка" на кръстовището на улиците „Славянска” и „Иларион Макариополски”, предстои определянето на още такива.

„Знаем, че когато се хванем за ръка, сме повече хора и работата за нас ще е по-малко и ще има взаимозаменяемост. Когато човек не може сам да се справи, то помощта, макар и малка да е, е глътка спасение. Няма по големи хора от тези, който се навеждат за да помогнат на изпаднал в нужна”, каза Красимир Каракашев, ръководител на Доброволно формирование „Мейдей”.

В последните два дни доброволци от цялата страна се включиха в разчистването на тоновете кал, в потопените села в района на Карлово и в частност двете най-засегнати места - Богдан и Слатина. Аварийно Спасяване Пловдив и Мейдей България помогнаха за евакуацията на жителите на село Трилистник, общ. Марица. Момчетата от Доброволно формирование "Пловдив 112" също за втори ден са на терен в Калояново и с. Каравелово. Включиха се и доброволци от София.

Мотористи от село Марково събират продукти от различни точки на Пловдив, за да ги предоставят на пострадалите.

Един бус с най-нужните продукти също пътува от Пловдив за Каравелото, за да достави храна и вода на хората.

БЧК-Пловдив също изпрати екип на място още в първите часове след наводненията. Няколко екипа продължават да са на място в помощ на нуждаещите се.

Кризисният щаб анализира състоянието на пострадалите селища към момента. Създадена е организация за ликвидиране на последиците във всички селища на Общината, като с приоритет са с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина. 

Кризисният щаб също се обръща с молба към всички, които могат да осигурят техника – багери, трактори, фадроми и самосвали, които да се включат в почистването в най засегнатите райони.

Открита е и банкова сметка за събиране на средства.

Желаещите да помогнат с парични средства на пострадалите от наводнението могат да направят това по следната банкова сметка:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Наименование на кодовете за вид плащане

Код за вид плащане Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната

44 5100 Титуляр: Община Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина