Днес празнуват красиви стари руски имена

Автор: Plovdiv Now 7178
Днес празнуват красиви стари руски имена

На 11 юли православните християни почитат паметта на Света равноапостолна княгиня Олга. Според преданията тя е била киевска княгиня, майка на княз Светослав I и съпруга на княз Игор I.

Има различни версии за произхода ѝ, но повечето историци се обединяват около твърдението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис I и дъщеря на неговата най-малка дъщеря Ана. Съществува теория, че тя е дъщеря на цар Симеон I, а друга твърди, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате – първородният син на княз Борис I.

Смята се, че Олга е изградила град Плисков. Княгиня Олга е отмъстила с жестоко за убийството на съпруга ѝ княз Игор. Тя управлява Киевска Рус от 945 до 969 година. Когато започва войната с Хазарския хаганат, тя разбира, че ѝ е необходим силен съюзник и се обръща към Византийската империя. Тогава Олга приема християнството и приема името Елена Лакапина при покръстването си.

Когато Олга се завръща като християнка, полага първия камък на катедралния храм „Света София“ в Киев през 960 година. Света Олга е една от първите руски светици и е смятана за разпространител на християнството. Но то не е прието за държавна религия и дори синът ѝ Светослав е езичник. Киевска Рус е покръстена официално от внука ѝ – княз Владимир I Велики.

На 11 юли имен ден празнуват Олга, Оля, Олег. 

Източник: dama.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина