Днес празнуваме Трифоновден по нов стил

Автор: Plovdiv Now 5310
Днес празнуваме Трифоновден по нов стил

На 01 февруари празнуваме Трифоновден по нов стил, а на 14-ти февруари - по стар или така наречения "Трифон Зарезан", съвпадащ в последните години и с деня на влюбените.

Трифоновден се празнува в чест на свети Трифон – лечител, за който се твърди, че е роден в прародината на виното. Свети Трифон е като мъченик от тогавашния император заради християнската си вяра.

На Трифоновден по стар обичаи се прави така нареченото „зарязване“. Мъжете отиват сутрин на лозето и отрязват 3 пръчки от лозите а после ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер. Накрая зарязването завършва с празнична трапеза.

Според традицията на Трифоновден се избира и „Цар на лозята“ - това е най-работливият лозар или човекът, който е получил титлата предходната година и е донесъл късмет и берекет на всички в селото. Според поверията Царят на лозята не трябва да се напива по време на празненствата в чест на Свети Трифон, за да бъде плодородна годината.

На празничната трапеза на Трифоновден трябва да има обреден хляб, тутманик, пиле или кокошка и най-хубавото вино.

Празнуват всички лозари, градинари и кръчмари. Имен ден имат хората, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Рачо, Радка, Лозан и Гроздан.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина