Днес празнуваме Денят на Европа, вижте първото честване в Пловдив преди 18 години

Автор: Plovdiv Now 4432
Днес празнуваме Денят на Европа, вижте първото честване в Пловдив преди 18 години

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

 „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Европейски информационен център "Европа директно - Пловдив", Община Пловдив и фондация „Пловдив 2019” ви канят да съпреживеете отново емоциите от първия тържествен концерт, проведен в Пловдив по повод 9-ти май - Денят на Европа.

Припомняме ви, че честването на този празник в Пловдив започна преди 18 години, в далечната вече 2002 г. Тогава за първи път в България пловдивчани отбелязаха 9-ти май като Ден на Европа с голям концерт, който се проведе на Античния театър. Концертът бе предаван по БНТ, като между изпълненията на артистите се излъчваха кратки клипове с успешни проекти от конкурса „Направено в България с подкрепата на Европа“.

Под мотото „Опиянението и радостта от миналото ражда надежди, свързани с общото ни бъдеще в Европа“, вижте изпълненията на Дони, Нети, Еделина Кънева, Коцето Калки, квартет „Интро“, Ансамбъл „Иглика“, Нина Николина, вокална формация „Врабчетата“, Литъл бенд и хумора на Виктор Калев, Тончо Токмакчиев и Мартина Вачкова. Вижте събитието на адрес:

https://www.youtube.com/watch?v=OSHrMQdJO4w

Докато сме си в къщи, можем отново да празнуваме с всички европейци, както и да се върнем в спомените назад.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина