Днес откриват официално Епископската базилика на Филипопол! Вижте новото пловдивско съкровище!

Автор: Plovdiv Now 29887
Днес откриват официално Епископската базилика на Филипопол! Вижте новото пловдивско съкровище!

Епископската базилика на Филипопол ще бъде открита с официално публично събитие днес в 10.30 часа. Церемонията по откриването ще се излъчва онлайн, за да могат повече хора да я наблюдават на живо на сайта на Община Пловдив, Фейсбук страниците на Община Пловдив, ОИ "Старинен Пловдив" (Plovdiv Old town /official), Епископска базилика на Филипопол / Bishop's Basilica of Philippopolis и America for Bulgaria.

ОП „Организация и контрол на транспорта“ призовават водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно по бул. бул. „Княгиня Мария Луиза“ край базиликата. Шофьорите на  автобусите по линии №10 и 66, движещи се в посочения  участък на  бул. „Княгиня Мария Луиза“ 3, са предупредени да  карат бавно, внимателно и да се съобразяват с въведената  временна  организация на движение, която ще се регулира от органите на МВР.

 Фейсбук събитието за прякото излъчване можете да видите тук:

https://www.facebook.com/events/283128906584188/

Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Реставрацията и експонирането на мозайките се осъществи в периода 2015-2020 г. с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ в рамките на съвместен проект с Община Пловдив за „Реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол“.

Базиликата е уникален обект, който е открит по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82,80 м., а ширината и е 36 м., което я прави най-голямата базиликална сграда от IV-VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

Подовете на Епископската базилика на Филипопол са покрити с два слоя многоцветни мозайки, с площ надхвърляща две хиляди кв. м. Мозаечните подове притежават свой специфичен облик, съчетал различните влияния с местната култура, традиции и ресурси, като обогатяват знанията ни за разпространението и развитието на мозаечното изкуство в късната античност.

Вижте фотогалерия от снимки на новото пловдивско съкровище:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина