В Световния ден на контрацепцията, вижте кои са най-популярните средства

Автор: Plovdiv Now 4477
В Световния ден на контрацепцията, вижте кои са най-популярните средства

По инициатива на различни организации, занимаващи се с репродуктивно здраве, 26 септември се отбелязва като Световен ден на контрацепцията. За първи път денят е отбелязан през 2007 г. Неговата цел е да се понижи нивото на непланирани бременности. Особено важно е подрастващите да бъдат добре запознати с видовете контрацепция преди да започнат полов живот, за да се предпазят от нежелана бременност, а също и от полово предавани болести.

Контрацепцията по своята същност представлява термин, който се употребява за предпазване от нежелана бременност. Съществуват различни методи за контрацепция, като природни методи, бариерни средства, спермициди, вътрематочни средства, перорална хормонална контрацепция, трайна "хирургична" стерилизация.

Природните методи на контрацепция не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Те се изразяват в периодично въздържане от полови контакти в периода около овулацията. Към природните методи принадлежат календарният метод, проследяване стойностите на базалната температура, състоянието на цервикалната слуз, прекъснат коитус.

Бариерните средства представляват едни от най-употребяваните средства в днешно време за предпазване от нежелана бременност. Действието им се изразява в това, че те не позволяват на сперматозоидите да преминат в кухината на матката и с по-нататъшното си предвижване да осъществят оплождане. Към бариерните средства принадлежат кондомите, дамските кондоми, диафрагмите и цервикалните шапки.

Спермицидите представляват химични вещества, които могат да бъдат във вид на гел, крем, таблетки за вагинално приложение и действат като оказват пагубно влияние върху сперматозоидите. Вътрематочната контрацепция представлява метод, който се изразява в поставяне на песар, съобразен с размерите на маточната кухина изработен от метал или съдържащи контейнер, освобождаващ левоноргестрел, който оказва контрацептивно действие.

Пероралната хормонална контрацепция представлява един от най-популярните и надеждни методи за контрацепция в днешно време. Контрацептивният ефект се изразява в това, че се потиска овулацията, потиска се растежът на фоликулите (като нито един от тях не достига до необходимата зрелост), настъпват характерни промени в цервикалната слуз (тя става гъста и плътна затрудняваща значително преминаването на сперматозоидите), промени в ендометриума (става неблагоприятен за имплантиране на оплодената яйцеклетка).

Трайната стерилизация представлява метод за трайно предпазване от нежелана бременност. Той се характеризира с извършването на хирургична интервенция, изразяваща се в прекъсването на маточните тръби при жената и на семепроводите при мъжа.

Употребата на контрацептивни средства е известна още от древността. Съществуват данни, че още в миналото жените се използвали различни продукти, предимно от растителен произход, за да се предпазват от нежелана бременност. За възникването на оралната контрацепция основно значение има Gregory Pincus, биолог, който посвещава живота си на създаването на оралната контрацепция. Първият орален контрацептив (Enovid-10) е пуснат на пазара в САЩ през 1960 година и е бил използван предимно за лечение на различни менструални разтройства. Впоследствие започва да се използва и като средство за предпазване от нежелана бременност.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина