Днес е Бабинден

Автор: Plovdiv Now 4849
Днес е Бабинден

Днес е Бабинден по нов стил, по стария е на 21 януари. Днес празнуват акушерките и изобщо професиите, свързани с родилната помощ. Това е една благородна, благодарна и позитивна професия.

В миналото този занаят е бил практикуват от народните акушерки, така наречените баби. Обичаите, свързани с акуширането, са съдържали няколко основни елемента.

Къпане на малките деца от бабата – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве.

Угощение на младите булки в дома на бабата - участват всички млади булки, на които бабата е бабувала през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Къпане на бабата - извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болести, които нападат главно децата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина