Децата от “Куклици“ коледуват в библиотеката

Автор: Plovdiv Now 6146
Децата от “Куклици“ коледуват в библиотеката

На 7 декември 2018 г.от 17.30 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив Детски фолклорен състав „Куклици“ към Общински детски комплекс – Пловдив ще представи своя спектакъл „Коледна благословия“.

Под ръководството на певицата Виолета Щерева и корепетитора Румен Монев, децата ще покажат основни моменти от обичая Коледуване, ще изпълнят фолклорни песни от всички краища на България, ще отправят своите благопожелания за здраве и берекет.

Формацията за автентичен фолклор "Куклици" обучава деца с изявен интерес към българските народни песни. В състава участват ученици от различна възраст, момичета и момчета от 7 до 15 години.

Много от тях нямат специална музикална подготовка, но имат желание да усетят магията на българската народна песен. В репетиционната зала младите певици намират приятели. Обединява ги желанието да изпълняват български народни песни. Сплотяват ги концертите, турнетата и общите празници. Репертоара е подбран и съобразен с таланта и гласовите възможности на децата. Запознава ги с богатото разнообразие на българския песенен фолклор. Концертните изяви на ФАФ "Куклици" се съпровождат от битов народен оркестър.

Ръководител на ФАФ "Куклици" е Виолета Щерева-възпитаник на СМУ-Широка Лъка и на АМТИИ-гр.Пловдив, където участва като певица в представителния хор с диригент Василка Спасова. През 2006г. е отличена с грамота "Учител на годината" за гр.Пловдив

През 2006г. Формацията отпразнува първия си юбилей- 5 години с празничен концерт в Етнографския музей – гр.Пловдив. От създаването си до днес, възпитаниците на „Куклици“ са спечелили многобройни награди, купи и медали от национални и международни конкурси. ФАФ "Куклици" е почетен член на клуб "Приятели на Регионален етнографски музей" – Пловдив и дейно участва в празничните им изяви.

Във Формация за автентичен фолклор "КУКЛИЦИ" водеща е идеята за утвърждаването на българското и приобщаване на все повече деца към ценностите на българския песенен фолклор.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина