Деца с увреждания остават изолирани и без грижи заради затворени дневни центрове

Автор: Plovdiv Now 3917
Деца с увреждания остават изолирани и без грижи заради затворени дневни центрове

Затворените заради пандемията от COVID-19 Дневни центрове към ДМСГД за деца с увреждания обричат на изолация ститици малчугани в цялата страна. За това алармираха родители от Велико Търново, които изпратиха отворено писмо до медиите. „Ситуацията е драстична! Два пъти се обявява и отлага отварянето на Дневните центрове и няма никаква яснота дали ще отворят някога! Децата губят знания и умения, родителите остават без работа!”, посочват притеснените майки.

Ето какво още отбелязват те в писмото:

Повод за настоящото отворено писмо до медиите е положение, в което сме поставени ние - родители на деца с увреждания и нашите деца, ползващи услуга Дневна грижа в ДМСГД в цялата страна. Дневната грижа е комплекс от социални и медицински услуги, помагащи за рехабилитация, социализация и развитие на нашите дечица, докато родителите им имат възможност да работят. С голям труд и търпение специалистите от центъра съвместно с родителите години наред са изграждали в децата ни навици и умения, които в условията на затворени Дневни центрове се заличават драстично. Децата лошо понасят смяна на режима, към който са свикнали, проявяват нервност и раздразнение, неполучавайки необходимата рехабилитация! Предоставянето на дистанционни услуги е неефективно по отношение към децата ни, защото личността на специалиста и техниките, които той използва в работата си с детето, са от основно значение за успеха на неговата дейност! Също така децата се нуждаят от възможност регулярно да се намират в детски колектив, поддържайки по този начин социалните си навици. Паралелно с това ние - родителите - сме поставени в положение, в което, гледайки децата си вкъщи вече месеци поред, губим възможността да работим и по този начин да допринасяме в семейният бюджет!  

Нашите деца са най-изолирани от обществото. Заради трудностите, които изпитват, рядко можете да ги видите по детските площадки или на други публични места. Докато другите деца свободно се предвижват навсякъде, посещават отворените вече детски кътове в моловете, празнуват рожденните си дни, ходят на градина и на море и се радват на живота, нашите деца стоят затворени под предлог на епидемологичната обстановка!!! По тази логика нашите деца е най-малко вероятно да бъдат преносители на заболяването, но все пак остават изолирани! Наясно сме, че има отворени дневни центрове към Социалните услуги, чието отваряне се контролира от общините. Също така са отворени и частните дневни центрове за деца с увреждания. Несправедлива е изолацията на нашите деца, игнорирането на нашите гласове и липсата на съдействие. Министър-председателят Бойко Борисов публично заяви, че в страната вече всичко е отворено и работи! Това обаче учудващо не включва Дневните центрове за деца с увреждания към ДМСГД. Писахме писма с въпроси до Министерството на здравеопазването, които останаха без отговор! По начинът, по който са били подготвени към противоепидемологичните мерки други медицински заведения, работещи с деца и пациенти, по същият начин е възможно да бъдат подготвени ДМСГД-та и пак да работят за Дневна грижа, спазвайки всичките необходими противоепидемологични мерки! За това обаче е важно да чуят нашите гласове, да обърнат внимание на проблемът, касаещ много семейства по цялата ни страна, да положат усилия за адаптация на центровете към условията, в които ни поставя пандемията. В противен случай децата ни могат да останат изолирани с месеци, ако не и с години! Нашите деца имат пълното право да посещават Дневните си центрове, а не да чакат безкрайно.

С Уважение:

Олга Милушева, Антония Йорданова, Цветелина Кръстева, Катя Стефанова, Даниела Иванова, Искра Борисова, Теодора Тодорова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина