Демонстрираха в Пловдив машината за гласуване, неколцина дойдоха да я видят

Автор: Plovdiv Now 4512
Демонстрираха в Пловдив машината за гласуване, неколцина дойдоха да я видят

Машина за гласуване, разработена у нас, бе демонстрирана днес във фоайето на Областната управа в Пловдив на пл. "Н.Мушанов" 1. Идеята беше гражданите да се запознаят с предимствата на машинния вот, но интерес нямаше. Дойдоха едва неколцина, повечето роднини или приятели на инж. Александър Чобанов, който е начело на екип от IT специалисти, разработил въпросната машина.

"С нея се гласува за 15 секунди. Има акумулаторни батерии, с които може да работи до 16 часа при спиране на тока", обясни той. Създадени са три модела, като и по-малък за гласуване в посолствата. Чобанов посочи, че ако идната седмица с екипа му бъде сключен договор, може да се правят по 100 машини на ден и така да достигнат до 3000, пише в. "24 часа". Подходящото място за това бил Пловдив заради наличието на специалисти.

"Производството обаче трябва да започне час по-скоро, тъй като се изисква технологично време. Мониторите се доставят от Азия. Корабът пътува 45 дни. Освен това 2 месеца са необходими за сертифициране на всяка машина", добави изобретателят. Той не успя да обясни обаче как такава поръчка за милиони левове би могла да мине без обществена поръчка и да се сключи договор с неговия екип.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина