Дават старт на мащабния проект за Небет тепе и Източната порта

Автор: Виктория Петрова 9139
Дават старт на мащабния проект за Небет тепе и Източната порта

Започва процедурата по социализация на Небет тепе и Източната порта. Днес официално бе оповестено, че проектът „По крепостните стени на Филипопол” е одобрен за финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програмата „Региони в растеж”.

От общината са получили писмо от МРРБ, в което официално се съобщава, че ще бъдат отпуснати малко над 6 милиона лева. От Пловдив поискаха 8 млн. и намаленото финансиране ще доведе до промени в проектите, за да се компенсира разликата от два милиона. Засега е сигурно, че отпада изграждането на Информационен център на Небет тепе, 

Освен 6 млн. лв. още 2 милиона съфинансиране ще бъдат осигурени от местния бюджет общината.

Припомняме, че проектът бе представен на обществено обсъждане в началото на тази година и претърпя сериозни критики от страна на гилдиите и гражданите.  Част от предложенията, които бяха направени тогава, като включването на Северния подход с известните скални стълби, също ще бъде включен в заданието.

Основната цел на проекта е консервация и реставрация на археологическите паметници.

„Няма да има бутафория”, категоричен бе градоначалникът Здравко Димитров.

Районният кмет Георги Стаменов допълни, че може да се заложи на модерните дигитални технологии, с които всички посетители да могат да добият представа как е изглеждало Небет тепе в различните епохи.

„Може да се използват 3D технологии или добавена реалност, за да се визуализира обектът. Според археолозите там има съоръжения от седем епохи и няма как ние да изберем и да покажем само една. Затова и категорично не може да се говори за доизграждане върху останките”, каза още той. Стаменов даде за пример системата в Голямата базилика.

Проектът  „По крепостните стени на Филипорол” ще бъде изпълнен на инженеринг. Срокът за изпълнение е две години.

„Избираме тази процедура, защото фирмата изпълнител ще е отговорна и за създаването, и за изпълнението на проекта.  Така ще може – когато са готови, проектът да бъде обсъден с всички гилдии.  Ще се спести и минаването през всички процедури. Искаме да направим археологическите обекти такива, каквито искат да ги виждат пловдивчани”, каза и зам.-кметът Анести Тимчев.

Има шанс да бъде намерена Триумфалната арка на Източната порта при предстоящите разкопки и това ще превърне обекта в един от малкото подобни в Европа. За целта археолозите ще влязат в обекта.

На 17 юни ще има ново обществено обсъждане.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина