Даниела Панайотова с дебютна изложба в галерия „Капана”

Автор: Plovdiv Now 1995
Даниела Панайотова с дебютна изложба в галерия „Капана”

Младата художничка Даниела Панайотова ще дебютира с живописния си проект  „Frequency” в галерия „Капана“ от 14 юни до 2 юли.  Откриването е на 14 юни в 18 ч.

„Frequency” има за цел да проследи и визуализира честотата на съвкупност от многообразни събития и действия, които намират своето място в ежедневието ни, рефлектирайки по особен начин върху индивидуалната същност на човек.

Честотата (frequency) на събитията е строго индивидуална, особено когато зависят от значителни персонажи, без които действието не може да се осъществи. Измерено в единица време, човек може да предвиди началото на новото явление. Всяко едно от произведенията се отличава само по себе си, притежава своя собствена стилистика и сюжет, но обединено с общата тема.

Цветните петна и форми в живописта образуват мотив, въплътен от идеята, породила се в деликатен и личен момент, който символизира високата или ниска точка на духа в резултат на импресия, преживяване или неспокойна мисъл.

Основна тема на творчеството ми в тази дебютна изложба е промяната във всеки един аспект на думата. Тя може да бъде както желана от самите нас, така и налагаща ни се от външни фактори на заобикалящата среда, като в този случай личността бива принудена да се приспособи към новото, като „смени кожата си“, казва авторката.

Първоначалният източник на тази идея води началото си от дипломния ѝ проект, озаглавен „Интроспекция на една метаморфоза“, който има за цел да проследи процеса и крайния резултат на вече завършения цикъл, докато настоящата изложбата изобразява честотата и вибрациите на константния феномен, който по съвсем натуралистичен начин следва своя собствена посока и ритъм в пространството.

Изложбата е първа голяма самостоятелна изява на художничката. В нея тя е включила 30 живописни платна, рисунки в различни техники, експериментира и в сферата на концептуалното изкуство. Повечето от творбите с създадени през последната година. Преобладават големите формати.

АВТОРКАТА:

Даниела Панайотова е родена на 9 декември  в Пловдив.  През 2017 г. завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“  със специалност „Рекламна графика“. През 2021 г. се дипломира като бакалавър по живопис в Националната художествена академия в София при проф. Андрей Даниел и доц. Константин Костов. От 2022 г. е уредник в Градска художествена галерия – Пловдив. Досега е участвала в изложбите: „Малък формат“ – изложба на студенти от Ателие 51, НХА, в галерия „Арт 36“, София (2019); Изложба на дипломираните бакалаври, СБХ, София (2021); „THE BODY / Човешкото тяло“ - Галерия-книжарница София Прес, София (2022); „Международен младежки фестивал на акварела II ” - Зали за временни експозиции, ГХГ – Пловдив (2022); “THE BODY / Човешкото тяло“ - Bulgarisches Kulturinstitut - BKI in Berlin, Берлин, Германия (2022); “THE BODY / Човешкото тяло“ - Bulharský kulturní institut v Praze, Прага, Чехия (2022).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина