Дългото сбогуване: Кой с какво ще запомни Стефан Данаилов

Автор: Plovdiv Now 10572
Дългото сбогуване: Кой с какво ще запомни Стефан Данаилов

Автор: Ахинора Рангелова

Хиляди се събраха пред Народния театър "Иван Вазов", за да кажат последно сбогом на легендарния Стефан Данаилов. Церемонията започна в 11 часа и продължи близо 4 часа. 

Черен флаг бе спуснат от фасаден прозорец на сградата. На дългата опашка, която се извиваше около фонтана пред театъра бяха разпознати десетки родни артисти като Валери Йорданов, Татяна Лолова, Иван Бърнев, Владимир Пенев, Стоян Алексиев, Христо Мутафчиев, Башар Рахал, Кирил Ефремов, Иван Радоев, Елена Петрова, Ралица Паскалева. Сред дошлите да отдадат последна почит на Ламбо бяха двама президенти - бившият държавен глава Георги Първанов и сегашният Румен Радев, монархът Симеон Сакскобурготски, както и бившите премиери Огнян Герджиков и Пламен Орешарски. На опашката от опечелани се наредиха също столичният кмет Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, бившият културен министър Вежди Рашидов и много политици от всички цветове, видя наш репортер.

"Искам да го запомня усмихнат, чаровен, човечен и добър, какъвто той си беше. Има такива раздели, които не можеш да приемеш. Аз не мога да си представя, че вече го няма. Ще го пазя и ще го помня такъв, какъвто е в сърцето ми", сподели Владо Пенев.

"Той ми каза: "Не ме жалете, живял съм, както трябва!". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив и той не е виновен, че беше толкова прекрасен", каза Татяна Лолова.

"Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи. Огромният му принос към българското кино и театър. Безрезервната му любов към хората. Безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен той беше човешкото лице на българската политика", заяви държавният глава Румен Радев.

На поклонението присъства и семейството на емблемата на българското кино - синът му Владимир, който пристигна от Америка, майка му, актрисата Ирен Кривошиева, както и племенницата му Росица Обрешкова.

Освен знаменитости, на опашката търпеливо чакаха своя ред почитатели на всенародния любимец. Въпреки суровите температури и дългото чакане, те останаха, за да се сбогуват с Ламбо.

"Светъл дух, голям актьор, защото той беше верен на професията си. Професията ни е божествена. Това означава, че както Бог е истина и любов, Стефан беше истина и любов", каза Стоян Алексиев.

"Последно се чухме по телефона преди 2-3 месеца. Може и повече да са били, май месец някъде. Той беше чул една моя песен – В полумрака на спомена. Искаше да я има. Аз му я пратих на диск. Изпратихме се с добри чувства. Простихме се, но не завинаги", спомни си певецът Михаил Белчев.

"Той обичаше всички и всичко го обичаха. Беше слънце с чувство за хумор. Талантлив, красив, прекрасен, добър човек. Той може да бъде само човек, който може да дава пример на сини и червени, както се опитват да ни разделят. Но всички сме хора. Стефан, независимо, че по наследство е от БСП, той никога не се е държал партийно с никого, което му прави чест", каза певицата Йорданка Христова.

Точно в 15:00 ч. под аплодисменти ковчегът с тялото на легендарния актьор бе изнесено от Народния театър "Иван Вазов" и откарано с лимузина към частните гробища в Бояна, където утре в 14 часа е опелото и погребението.

Стефан Данаилов издъхна броени дни преди да навърши 77 години след тежко боледуване. С над 150 роли зад гърба си неговата следа в киното, театъра и телевизията безспорно е незаличима. 

Кой с какво ще запомни Ламбо вижте във видеото:

"Днес изпращаме Стефан Данаилов - актьор с главна буква, изключителна личност в културата на нашата страна през изминалите повече от пет десетилетия. Почитан и обичан от поколения зрители, от своите студенти, от всеки имал възможността да го познава, да работи с него. В паметта ни ще останат плеада образи, пресъздадени от него с мощен, вдъхновен талант. На сцената на Театър 199 те са: Еймънд в "Дългият път на деня към нощта" от О'Нийл, Освалд в "Призраци" от Ибсен, Чезарео в "Чин-чин!" от Бийеду и Роберто в "Смъртта и момичето" от Дорфман", заявиха от Театър 199 "Валентин Стойчев".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина