Дадоха статут на недвижими културни ценности на 4 склада в Тютюневия град

Автор: Мария Луцова 3534
Дадоха статут на недвижими културни ценности на 4 склада в Тютюневия град

Специализираният съвет за недвижими културни ценности към министъра на културата даде статут на единични недвижими културни ценности от местно значение на три склада в Тютюневия град. Става сума за складовете на Даниел Шаки на ул. „Г. М. Димитров” 29 - собственост на "Галакси груп",  на „Ориент Табако” на ул. „Одрин” 8 - на Никола Бранеков и Александър Николич и Холандското анонимно акционерно дружество на ул. „Одрин” 13. За сградата на  „Никотеа” и Австро-българското тютюнево дружество на бул. „Христо Ботев” 57 на семейство Моравенови статутът на недвижима културна ценност е „за сведение”.

Предложението бе внесено по спешност за разглеждане в СЕСОНКЦ заради случващото се в последните дни в Пловдив.

„Предлагам да разгледаме документацията на четири склада в Тютюневия град в Пловдив, тъй като уведомлението ми по АПК до Община Пловдив предизвиква серия от едни и същи акции, свързани с разрушаване. Смятам, че процедурата е стартирала с това съобщение и независимо от това, че Министерство на културата не е уведомило собствениците, че ще се разглеждат на Съвет въпросните сграда и понеже няма постъпили възражения, смятам, че е законосъобразно да включим тези обекти в дневния ред”,обяви директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Сградата на ул. "Г.М. Димитров" 29  бе разрушена вчера и днес, но по време на заседанието във фиша бяха нанесени корекции и бе допълнено, че собствениците се задължават да преизградят склада по автентични данни.

Сградата на ул. "Одрин" 8 освен това има и статут на художествен паметник заради стенописа на Вълчан Петров, който украсява внушителна част от първия етаж.

Целият състав на СЕСОНКЦ единодушно гласува при разглеждането на четирите обекта, а мненията обобщи проф. Анелия Божкова:  „Едва ли е нужна дискусия, трябва да направим всичко по силите си да защитим тези сгради. А след това да се заемат органите на правосъдието” .

Предстои предложението на Съвета да бъде одобрено с подпис от министъра на културата и публикувано в Държавен вестник. Собствениците също могат да оспорят акта.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина