Да си приготвим пролетна мусака с лапад и ориз
Да си приготвим пролетна мусака с лапад и ориз

Да си приготвим пролетна мусака с лапад и ориз. Ето рецептата:
Необходими продукти:
лапад - 4 бр. връзки
пресен лук - 1 бр. връзка
олио - 6 с.л.
ориз - 2 ч.ч.
сирене - 2 ч.ч. натрошено
магданоз - 1 връзка
джоджен - 2 с.л. нарязан пресен
дивесил - 2 с.л. сух
кисело мляко - 400 г
яйца - 3 бр.
сода - 3 бр. щипки
червен пипер - 2 с.л.
сол
Приготвяне:
Лукът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно.
В тенджера се слага 1 л. вода. Прибавя се сол.
След като заври, се прибавя лука.
Лападът се измива много добре. С ножица се премахва жилката на всяко листо. Нарязва се на едро.
След като лукът поомекне, се прибавя нарязаният лапад.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към лапада.
Сиренето се натрошава на ситно и се прибавя в тенджерата лапад с ориз.
Разбърква се много добре, като вода не се прибавя.
Прибавя се джодженът, девесилът, нарязаният на ситно магданоз, червен пипер, сол и олио.
Разбърква се много добре и се изсипва в подходяща тава.
Пече се в предварително загрята фурна 40 мин на 180°C.
Яйцата се разбъркват на пяна.
Прибавя се киселото мляко и содата.
Разбърква се много добре.
След като мусаката с ориз е полуготова, се залива с киселото мляко с яйца.
Мусаката от лапад се пече се 20 мин на 180°C.