Д-р Вълканова: Маските могат да ни разболеят, ако не ги сменяме на всеки два часа

Автор: Милен Ангелов 26601
Д-р Вълканова: Маските могат да ни разболеят, ако не ги сменяме на всеки два часа

Продължителното носене на една и съща маска генерира вируси и бактерии, а това крие риск да се разболеем. Това подчерта общопрактикуващият лекар д-р Захаринка Вълканова. Покрай истерията с епидемията от коронавирус предпазните маски в пловдивските аптеки вече са изкупени. Фармацевтите споделят, че този продукт от няколко седмици вече не може да се намери в складовете или цените им са в пъти завишени. Голяма част от маските пък се насочват към други държави.

"Носенето на маски е нещо много специфично. Не може да се сложи една маска, да я носиш цял ден и да смяташ, че си  защитен. Маската трябва да се сменя многократно, в рамките на час-два. В противен случай самата маска започва да генерира вируси и бактерии, което крие опасността да се разболеем", сподели д-р Вълканова. Специалистът разкри, че в педиод на епидемии от особена важност са предпазните мерки, които всеки един пациент трябва да вземе. На първо място това е личната хигиена - честото миене на ръцете, приема на достатъчно течности и качествена витаминозна храна. Важно е да ограничим посещенията на места, на които се струпват много хора. Важно е да се ограничат и контактите с болни хора.

Заради коронавируса в момента се създава една истерия, която варира от повишен брой на посещенията при лекар, дори за най-малкото нещо като нормалната хрема или закашляне. "Част от майките с малки деца незнайно защо редуцират част от назначената терапия, при което следва едно всекидневно посещение на лекарите, за да проверят дали детето се е влошило или не. Това в един момент натоварва страшно много нашата работа. И на фона на всичко това има други пациенти, които две седмици са болни, посетили са десет аптеки, взели са много медикаменти и пристигат при лекаря, когато са в тежко състояние. Трябва да се намери един баланс между заболеваемостта и параноята", категорична е д-р Вълканова.

Истинският повод да се посети лекар и да се изолираме от останалите хора е ако са налице висока температура, мускулни болни, влошено общо състояние, чувство на отпадналост и намалена работоспособност. Специалистът твърди, че предпазните мерки са едни и същи, независимо дали става въпрос за птичи грип, коронавирус или друг вид епидемия. В случая на коронавирус, на който сме свидетели през последните месеци, той протича малко по-остро и тежко от другите вируси. Ако всеки лекар е запознат с пациентите си, които пътуват в страни с масово разпространение на епицемията, към тях се обръща по-специално внимание и контрол. А когато здравословното състояние се е влошило, следва изолация и насочване към инфекциозна клиника.

В случай, че има такива пациенти, които са се завърнали от страни с регистрирани заболели от коронавирус д-р Вълканова съветва да се наблюдават в рамките на две седмици, да си измерват температурата и при първи симптоми на някаква инфекция да посетят личния си лекар.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина