Д-р Симидчиев: Коронавирусът ще се превърне в настинка, малко по-тежка и неприятна

Автор: Plovdiv Now 7667
Д-р Симидчиев: Коронавирусът ще се превърне в настинка, малко по-тежка и неприятна

Коронавирусът ще се превърне в петия вариант на настинките - малко по-тежък и неприятен. Но имунната ни система вече ще се е срещала с него. Това заяви пулмологът Александър Симидчиев в студиото на "Лице в лице". Според него теорията, че пикът вече е минал по време на грипната епидемия, е слабо вероятна, тъй като направените изследвания показват, че малък процент от хората на първа линия са се сблъскали с него. 

Симидчиев изтъкна и че има хора, които не са възприемчеви към вируса. Той подчерта, че при евентуална ваксина ще се имунизират рисковите групи – и в момента ваксинационната програма за грип е задължителна за тях и препоръчителна за останалите.

Той допълни, че не предвижда втори пик на заразата у нас. Но смята, че ще има пик при други заболявания с фатален изход, в случай, че хората са избрали да стоят вкъщи от страх да не се заразят в болницата. 

Симидчиев обясни, че носенето на маска и достатъчното хигиенизиране на ръцете може да ни предпази при пътуване със самолет. 

 „Има хора, които са т.нар суперинфектори. Те могат да заразят до 1000 души. Има и такива, които не могат да заразят много хора. Това зависи от различни фактори“, коментира той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина