Част от произведенията от колекцията на Дойче телеком “Чуйте ни - Артистичен интелект“ пристигнаха в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6063
Част от произведенията от колекцията на Дойче телеком “Чуйте ни - Артистичен интелект“ пристигнаха в Пловдив

Част от произведенията от колекцията на Дойче телеком, "Чуйте ни - Артистичен интелект", са вече в Пловдив. В процес на поставяне са скулптурата на Мария Куликовска в къща Къща-Музей Хиндлиян в Старинен Пловдив. Скулптурите са отливки на тялото на художничката. С годините суровият сапун променя консистенцията си – напуква се, сбръчква, посивява и е подложен на значителен „процес на стареене“. Материалът играе с темите за чистотата, красотата, натрапчивата мания за чистота.

Фондация „Пловдив 2019“ представя за първи път в България престижната колекция от съвременно изкуство на „Дойче телеком“.

„Колекция Телеком“ е сформирана през 2010 г. с фокус върху културата на Източна и Югоизточна Европа. В отговор на обществените и политически промени след падането на Берлинската стена произведенията в изложбата се явяват покана за диалог. Те допринасят за по-доброто разбиране на културното разнообразие в Европа във вида, представен от съвременните визуални изкуства.

Изложбата „Чуйте ни – Артистичен интелект" ще бъде представена на няколко места. В някои от къщите в Стария град фини интервенции на съвременното изкуство създават баланс между актуалните артистични позиции и историческата среда на сградите. Изложбите в пространствата на Градската художествена галерия и СКЛАД ще покажат, че въпреки всички културни и национални различия художниците комуникират с общ език.

Откриването е на 4 април 2019 г., от 19:00 часа, в Градска художествена галерия (ул. „Александър I“ 15).

© VG Bild-Kunst, Danica Dakić, Isola Bella

„Чуйте ни“ е покана да се заслушаме в творбите. Тяхното чувствено присъствие и интелект ни съобщават много за нашата обща реалност и ни подканят да се замислим. Като допълнение, наред с творбите от „Колекция Телеком“, в изложбата ще бъдат включени и нови произведения от български художници, специално поръчани по повода, както и българско съвременно изкуство от последните 30 години.

Проектът е съпътстван от образователна и медиаторска програма, насочена към широката публика – деца, ученици и възрастни. Започвайки през есента на 2018 г., първите работни семинари ще установят практически обучителни сесии за студенти и куратори, които да представят съдържанието и сюжетите на произведенията от изложбата.

Куратори на проекта са Натали Хойос и Райналд Шумахер. Димитрина Петрова е координатор.

© Igor Grubić, Angels with Dirty Faces 

Участници в „Колекция Телеком“ са: Невин Аладаг, Анатоли Белов, Мартина Вачева, Анета Гржешковска, Игор Грубич, Нилбар Гюреш, Даница Дакич, Брацо Димитриевич, Александра Доманович, Правдолюб Иванов, Христина Иваноска, Саня Ивекович, Никита Кадан, Селиа Камерич, Лито Катоу, Ми Кафчин, Нино Квривишвили, Лука Кеджо, Генти Корини, Ева Котаткова, Мария Куликовска, Раденко Милак, Чиприян Мурешан, Лада Наконечна, Влад Нанка, Паолина Оловска, Роман Ондак, Дан Пержовски, Кристиан Радута, Степан Рябченко, Младен Стилинович, Славс & Татарс, Недко Солаков, Петра Ферианцова, Владимир Худек, Яне Чаловски, Леван Челидзе.

Поканени художници: Лъчезар Бояджиев, Димитър Генчев, Албена Михайлова Манц, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина