Чай или кафе – коя е по-добрата сутрешна напитка според учените

Автор: Plovdiv Now 2166
Чай или кафе – коя е по-добрата сутрешна напитка според учените

Сутрин много хора пият кафе или чай, за да се разсънят и ободрят. Учените обясниха плюсовете и минусите на всяка от тези напитки.

Кофеин

Като се има предвид, че основната цел на утринните напитки е да ви осигурят кофеинов заряд, трябва да знаете, че според едно неотдавнашно проучване кафето и чаят имат едно и също ободряващо действие. Все пак една чаша чай съдържа половин доза (около 40 милиграма) стимулиращ кофеин, докато количеството му в чаша филтърно кафе е двойно (от 80 до 115 милиграма).

Качество на съня

Явните разлики между кафето и чая се забелязват едва доста по-късно – например когато настъпи времето за сън, съобщава BBC News. Изследователи от университета на Съри, Великобритания, сравнили хора, които пият едно и също количество чай или кафе на ден. Те стигнали до извода, че тъй като кафето има отложено действие, онези, които изпиват по една чаша сутрин, може да срещнат трудности при заспиването вечер, докато чаят не предизвиква подобен ефект.

Оцветяване на зъбите

Някои напитки могат да придадат на зъбите по-тъмен оттенък. Сред тях са червеното вино, кафето и черният чай. Но повечето стоматолози са единодушни, че естествените пигменти на чая е по-вероятно да полепнат по зъбния емайл, отколкото кафето. Специалистите са на мнение, че на практика кафето е безвредно за зъбите, особено ако човек редовно използва вода за изплакване на устата.

Психично състояние

Според експертите съществуват доказателства, че чаят успокоява нервите: по правило любителите на чай  проявяват по-спокойна физиологична реакция в стресови ситуации – например публична изява. Като цяло хората, които пият по три чаши чай на ден, са изложени на 37% по-нисък риск от депресия от тези, които не обичат чай. За това съобщава Австралийското и Новозеландското списание по психиатрия.

Специалистите са стигнали до заключението, че чаят и кафето влияят еднакво на организма, затова изборът на една от двете напитки на закуска е въпрос единствено на личен вкус. Във всеки случай с оглед на отражението им върху психичното и емоционалното състояние експертите отдават предпочитание на чая.

Според диетоложката Лиза Йънг най-опасно е кафето с най-голямо количество нездравословни добавки, като бита сметана, шоколад и захар. Тя предупреждава, че то съдържа толкова калории, колкото едно основно ядене или десерт. Но освен за фигурата е вредно и за здравето, понеже, като например фрапучиното, съдържа високо ниво въглехидрати и мазнини, които се съчетават в т.нар. сладки мазнини. Освен че буквално взривяват централата на апетита в организма, те може да доведат до инсулинова резистентност и метаболитен синдром. За да заслужи кафето името си на „напитка на дълголетието“, най-добре да го ароматизирате с нискомаслено мляко, индийско орехче и канела. 

Изгочник: obekti.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина