Бум на респираторните заболявания при децата в Пловдив с отварянето на градините и училищата

Автор: Добринка Димова 8910
Бум на респираторните заболявания при децата в Пловдив с отварянето на градините и училищата

Ръст на респираторните и инфекциозни заболявания при децата отчитат семейните лекари в Пловдив. Малчугани с температура, кашлица, обща отпадналост, болки в гърлото и хрема пълнят кабинетите на джипитата в последната седмица. Според техните наблюдения това е вследствие на отварянето на детските градини и училищата от 4 януари. В някои от случаите е възможно малчуганите да са заразени с COVID-19, но това няма как да се установи със сигурност, тъй като тестването не е задължително.

„Тази сутрин гледах една справка, че издадените болнични листове за COVID-19 у нас са едва на 18-о място. Най-много болнични листове се издават за остра инфекция на горните дихателни пътища и за остра вирусна инфекция. Точно това са случаите, при които човек е имал симптоми, дори на коронавирус, но не се е изследвал”, посочи Д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

При възрастните хора се наблюдава спад на новозаразените, което се отчита и в официалната статистика. Има обаче и друга тенденция - все повече хора отказват да се тестват.  

„Ние назначаваме изследванията електронно, лабораториите ги работят електронно, но въпреки това хората отказват. Антигенни тестове се правеха много. В момента, в който те станаха основание за карантиниране, спряха. Сега хората минаха на друг вариант – да си купуват тестове от аптеките и сами да се изследват. Това малко прикрива истинската картина”, обяснява д-р Сотиров.

В момента специалистите наблюдават и усложнения при голяма част от преболедувалите коронавирус. Масово те се изразяват в много тежка отпадналост, обща умора, болки по мускулите, намалена физическа издръжливост, задух, сърцебиене.

„Това показва поражение на всички органи. И тук говорим за здрави хора, без хронични заболявания. Някои се възстановяват, но възстановяването е начин на адаптиране на организма. Организмът се адаптира към тази по-малка физическа издръжливост и някак успява да се справи. Но вече човек се подлага на по-малко натоварване. Ако е тичал пет километра, сега тича един”, обяснява общопрактикуващият лекар.

Колко ще продължат тези усложнения, все още не може да се каже.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина