Братята роми Борис и Асен от Войводиново са неграмотни, не знаят кога са родени

Автор: Виктория Петрова 4924
Братята роми Борис и Асен  от Войводиново са неграмотни, не знаят кога са родени

Братята Борис и Асен Пакетови не могат да четат и пишат, не си знаят дори ЕГН-тата. Това стана ясно в съдебната зала, по време на заседанието в Районен съд – Пловдив.

И двамата се водят на адрес в града под тепетата – улица „Победа”. Асен има дете, работи като зидар в Пловдив, без образование. Що се отнася до брат му – Асен, той дори не е посещавал учебно заведение. Не може да чете и пише, не знае коя година е роден. В момента работи „с кон и каруца по улиците”. И двамата са неосъждани.

Прокуратурата, в лицето на Евгени Милев, поиска постоянна мярка „задържане под стража” спрямо Пакетови.

„Става въпрос за нанесен побой, не за няколко инцидентни удара. Пострадалият е бил приведен в безпомощно състояние, а те са продължили. Баща им опитал да ги разтърве, но те са нанасяли удари с изключителна ожесточеност - с крака в областта на главата. Това сочи за категорична липса на базови човешки ценности, което ги прави опасни срещу всеки член на обществото.  Баща им напуснал дома във Войводиново, като в момента не живее на територията на общината. Това води до изводи, че могат са се укрият”, заяви прокурорът в съдебна зала.

Коренно различна версия представи защитникът на братята – адвокат Баков. Встъпителните му думи бяха насочени към семейството на пострадалия, като изрази съжаление.

„Версията ни е различна от тази на прокуратурата. В настоящия казус медиите формираха представа, според която в залата сега трябваше да има зверове - лица, които нямат човешки лик. Тези двама младежи са равноправни граждани на България и по никакъв начин не се отличават от всички други на тяхната възраст. Защо се противопоставят българския и ромския етнос? Има опит за наслагване на етническо напрежение в изказването на министър Каракачанов. Рискуваме двамата да се превърнат в изкупителна жертва. Интересното във въпросния казус е, че пострадалият Валентин Димов и бил прегледан от екип на спешна помощ  и освободен за домашно лечение, без да са констатирани счупвания и наранявания. Чак ден по-късно се установява средна телесна повреда. Има съмнение, че техните действия са причина за това. Всичко е възможно да се е случило през това денонощие”, заяви защитникът.

Адвокат Баков изтъкна още, че двамата му подзащитни са пресичали, Димов e минал, след което се е върнал на заден ход, слязъл от колата и се насочил към тях. "Да се запознае ли с тях?", пита риторично адвокатът и посочи, че братята са възприели заплаха.

„Дали не е започнало нападението от него, неизбежна отбрана или превишаване на правомощията си - това са въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.По сведения на Пакетови - били са го и с ръце и крака, но той започнал пръв конфликта, добави адвокатът.

Той поиска по-лека мярка – подписка.

„Искам да изляза от тука и да нямам повече работа с такива неща”, бяха думите на Борис.

„Направихме беля, досега не сме правили такива неща. Искам да сме свободни, както беше”, пък заяви Асен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина