Автор: Валентин Видолов

Ботев ще играе днес от 19:00ч. в първа решителна полуфинална битка срещу ЦСКА в турнира за Купата на България. Двубоят е днес от 19:00ч. на националния стадион "Васил Левски" в София.

Пловдивчани стигнаха до крачката преди финала, след като отстраниха Струмска слава, Етър и Спартак Варна.

ЦСКА победи последователно Черноморец Балчик, Славия и Арда.

Двата тима ще играят на трети пореден полуфинал в турнира за Купата. Първият път беше през 2019-та година, когато в луди мачове Ботев отстрани ЦСКА след 3:2 в Пловдив и 3:3 в София, в двубоя канарчетата бяха останали с 9 човека, но стигнаха до решителния гол още в редовното време. На финала обаче Ботев загуби от градския съперник Локомотив.

Година по-късно ЦСКА елиминира Ботев след 0:0 в първия мач в Пловдив и 2:0 в София. На финала ЦСКА също загуби от пловдивския Локомотив. 

В миналия кръг в първенството Ботев победи съименниците си от Враца с 2:0, а ЦСКА загуби с 1:2 от Пирин изненадващо у дома и треньорът Нестор Ел Маестро беше уволнен. Така днес ЦСКА ще бъде воден от Стамен Белчев, който ще води тима до края на сезона, а ако спечели Купата ще остане за постоянно.

В класирането Ботев е 8-ми с 41 точки, а ЦСКА е на третото място с 60 точки. 

В мачовете между двата отбора през този сезон ЦСКА победи на два пъти в редовния сезон в Пловдив и София. 

В другия полуфинал през този сезон ще играят Лудогорец и Хебър, но първата среща между двата отбора ще е другата седмица. 

Финалът за Купата е на 15 май, а през този сезон турнирът дава право на участие в Лига Европа. 

За Ботев като титуляри се очаква да започнат Ивелин Попов и Антоан Конте. Попов беше с вирус и влезе като резерва в двубоя срещу Ботев Враца, а Конте беше трайно контузен, но се възстанови и игра титуляр срещу врачани. Очаква се Янис Карабельов да се завърне в групата за днешния мач, но най-вероятно няма да започне като титуляр. Трайно контузен за Ботев Георги Николов. 

Съдия на двубоя ще е Драгомир Драганов.

Вероятни състави:  

ЦСКА: Густаво Бусато, Браян Кордоба, Енес Махмутович, Мено Кох, Тибо Вион, Амос Юга, Тобиас Хайнц, Олаус Скаршем, Марселино Кареасо, Фернандо Каранга, Данило Морено

Ботев: Хидает Ханкич, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Етоо, Антонио Перера, Ивелин Попов, Дилан Мертенс, Уме Емануел, Мохамед Брахими