Борисов печели, каквото и да се случи

Автор: Благовест Андонов 8022
Борисов печели, каквото и да се случи

Служебен кабинет, реден от Румен Радев,  до провеждането на избори няма да има. Това беше първата победа, която постигна Бойко Борисов с днешното си изказване, с което се обяви за рестарт на политическата ни система, пише trafficnews.bg.

Докато всичките политически опоненти на Борисов и ГЕРБ говореха за „полуоставка” и как очакват всеки момент той да  се оттегли,  премиерът умело успя да оттегли, както „полу” ,така и „оставката” и хвърли обществеността в дълбоки размисли  какво ще се случи оттук нататък.

Предложенията на Борисов не са случайни, те не са плод на политическа договорки, а са директно взети от улицата и площада. Всяко едно от тези предложения бе изтъкнато по време на протестите, които продължават над месец. В този смисъл думите на лидера на ГЕРБ, че чува площада, бяха подплатени с конкретни предложения.

Проектопредложенията, които премиерът прочете от залата на Министерския съвет, хванаха неподготвени основните политически опоненти на ГЕРБ – ДПС и БСП.  Няколко часа трябваха на Корнелия Нинова да вземе становище по темата. Тя преповтори думите на Слави Трифонов и Христо Иванов, които казаха, че Борисов се опитва да спечели време,а този парламент е изчерпан. Те поискаха нови парламентарни избори и едва тогава да се мисли за Велико Народно събрание.  

С изказванията си тримата показаха, че играта за Велико Народно събрание не им се нрави, а повечето от хората на площада са именно за това – рестарт на политическия модел у нас.

Лидерът на ГЕРБ тресна директно и  формацията на Слави Трифонов, слагайки в предложенията част от неговите искания. Шоуменът пък побърза да се оправдае, че зад решенията на референдума и програмата на партията не е необходимо Велико Народно събрание. Така Бойко го подсече и от антисистемна, партията на Трифонов се превърна в такава „за” статуквото, а това може да доведе до сериозен отлив на негови поддръжници.

С всички тези действия Борисов вдигна високо топката, а след това центриране, той влезе в ситуация „win-win”, или – каквото и да се случи - той печели.

На първо място – минавайки цялата процедура по внасянето на нова Конституция, обсъждания и гласувания, ще минат най-малко три месеца от септември, а почти е сигурно, че нещата ще се проточат поне до януари.  През този период Борисов ще управлява, а Народното събрание ще функционира.  Дори и през януари предложението да не събере нужните 160 гласа, оставката на Борисов няма да означава служебно правителство, тъй като по закон 3 месеца преди редовни избори не може да се състави кабинет от президента.

Тогава лидерът на ГЕРБ ще излезе и ще каже: „Ето, аз искам рестарт на системата, дадох конкретни предложения, но другите не искат”. Той ще хвърли своята оставка и ще отиде на редовни избори, които най-вероятно ще бъдат спечелени, а с колко - зависи от поведението на политически му опоненти.

Това е най-вероятният сценарий, по който ще се случат нещата в следващите месеци. След отказа на Нинова и БСП да подкрепят ВНС, както и ВОЛЯ на Веселин Марешки, това да се случи от ДПС изглежда илюзорно. Ако има политически субект, който извлича най-много дивиденти от правилата на играта в политиката, то е именно Движението за права и свободи.  Едва ли хората на Ахмед Доган биха рискували комфорта си за една непредвидена ситуация с промяна на Конституцията и властовите правила.

Тепърва обаче настроенията в политическите централи ще се променят според реакциите на обществото, а и протестите. Прекият избор на лидер на БСП също може да обърне съществено поведението и разбирането на социалистите за идеята за нова Конституция.  Ако двете най-големи формации се обединят за избори за Велико Народно събрание, всички други стават без значение.  При този развой на събитията обаче – може само да се гадае, какво ни готви бъдещето.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина