Бойко Борисов срещу Асен Василев се очаква да е голямата битка за Пловдив

Автор: Благовест Андонов 3629
Бойко Борисов срещу Асен Василев се очаква да е голямата битка за Пловдив

Бойко Борисов срещу Асен Василев се очаква да е голямата битка на предсрочните парламентарни избори в Пловдивския многомандатен избирателен район. По традиция лидера на ГЕРБ ще оглави листата на партията под тепетата, още повече, че той иска реванш заради загубата на вота през 2023-а от ПП – ДБ под тепетата, пише trafficnews.bg.

Този път срещу него почти сигурно ще се изправи бившият финансов министър Асен Василев. По този начин за последните години това ще е третият лидер на „Продължаваме промяната“, който бива издиган за депутат от Пловдив. Преди него водачи бяха Кирил Петков и Никола Минчев. Последният бе първи на вота през 2023-а, но сега ще оглави листата за евродепутати на коалицията.

Самите листи на двете формации не се очакват да бъдат много различни, отколкото преди 4 години.  След Борисов вероятно ще се наредят сегашните депутати Десислава Трифонова и Радослав Чолаков.  

На този вот ГЕРБ се надяват на победа и минимум четири мандата в Пловдив, след като преди година вкараха трима.  Друг въпрос е кой ще бъде на избираемо място от местната структура. Към момента се въртят имената на зам.-кмета по образование Владимир Темелков, както и на зам.-областния управител Атанас Ташков, който има солиден опит в парламента.

В ПП – ДБ след водача пак ще бъде лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов. Третото място ще е за ПП, като там се очаква да застане сегашният общински съветник Николай Гюров и местен координатор на партията. Четвърти вероятно ще е друг действащ депутат – Манол Пейков.

„Възраждане“ вече регистрираха листата си за вота на 9 юни. Без изненада начело на листата е местният лидер Ангел Георгиев, а след него друг действащ депутат – Емил Янков. Трети и четвърти са общинарите Иван Пенков и Елена Грозданова. От патриотичната формация се надяват на поне два мандата, колкото имат и в момента.

Другите три партии, които имат нареден представител от Пловдив град – БСП, ДПС и ИТН, също няма да  правят резки промени. Водач на социалистите ще е Иван Петков – Бебето, а на ДПС почти сигурно друг действащ депутат - Танер Али. Последният влезе в парламента, благодарение на гласовете от чужбина, като и този път те ще имат решаваща роля.

Начело на „Има такъв народ“ май отново ще е Гроздан Караджов, като има и малка вероятност това да е Станислав Балабанов, който бе водач в областта през 2023-а.

Крайният срок за регистрацията на листите е 17:00 часа на 7 май, а мандатите за града са 12.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина