БНБ спечели търг за сградата си на Главната на Пловдив, чака новия си касов център за 14,5 млн. лева

Автор: Благовест Андонов 5724
БНБ спечели търг за сградата си на Главната на Пловдив, чака новия си касов център за 14,5 млн. лева

БНБ спечели търг за взимане под наем на част от сградата, която доскоро бе тяхна собственост.  През 2013 година Община Пловдив направи сделка с националната банка, като размени сградата на улица „Райко Даскалов” срещу терен от 6,5 дка на Цариградско шосе. Там за 5 години трябваше да бъде изграден най-големия касов център в Южна България.

От БНБ обаче значително се забавиха със строителството му и чак тази година заделиха 14,5 млн. лева за изграждането му.  Договорът обаче между градските власти и финансовата институция изтече и бе пуснат търг за помещенията.

На него са се явили единствено представители на БНБ, като те са спечелили двата търга с една стъпка. Те ще плащат по близо 25 000 лева на месец на Община Пловдив, за да ползват помещенията, а договорът е за 18 месеца.  Освен централната сграда, част от договорните отношения са и за наем на трезорите и помещенията откъм улица „Банкерска”. 

За 18 месеца пък трябва да приключи строителството на центъра на Цариградско шосе и тогава от БНБ да се изнесат от сградата. След това се предвижда да се обяви конкурс, с който да се избере проект за вътрешно-архитектурното оформление и обзавеждане на сградата, в духа на времето, когато е строена. Проектът ще покаже дали банковия салон може да стане представителна зала на Градския съвет, в която да се провеждат тържествените си заседания.  Друга идея е тама да се премести част от общинската администрацията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина