Бистришките баби огласят Етнографския музей в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5775
Бистришките баби огласят Етнографския музей в Пловдив

Регионален етнографски музей има удоволствието да покани пловдивчани на концерт и на документалната изложба „Бистришките баби. Архаичният двуглас – мост във времето“. 

На 18 май 2019 година – Международния ден на музеите, от 18 часа в Етнографски музей – Пловдив посетителите ще имат възможност да бъдат съпричастни на изпълненията на Бистришките баби – изпълняваща архаичен двуглас певческа група, вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементи на нематериалното културно наследство. 

Представянето in viva voce на феномена на Бистришките баби, съпътствано от документална изложба, предоставя уникална възможност за посетителите да проникнат в същината и дълбоките корени на една древна култура – неразривна част от европейската, каквато е българската.

През 2005 г. групата „Бистришките баби” е провъзгласенa от ЮНЕСКО за „Шедьовър на устното и нематериално културно наследство на човечеството”, а през 2008 г. е вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементи на нематериалното културно наследство.

Жените от Бистрица – наши съвременници, изпълняват и до днес архаичен двуглас, за който се приема, че е една от първите форми на човешка музикална изразност. Певческото им умение е съхранявано през столетията, предавано от поколение на поколение.

Изпълнителската виртуозност на „Бистришките баби“, очертава  характеристики на локалната култура в селището, която чрез универсалните си стойности се вписва в букета на европейски ценности, осъществявайки връзки с международни културни пространства.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина