Български учени: Създадохме маска, която не само предпазва, но и убива коронавируса

Автор: Plovdiv Now 12228
Български учени: Създадохме маска, която не само предпазва, но и убива коронавируса

Екип от български учени твърди, че е създал маска, която не само предпазва, но и убива коронавируса. Изобретателите са от Русенския, Техническия и Софийския университети. Според учените, цитирани от Нова тв, ефикасността на маската се дължи на сребърното й покритие. Маската е разработена за четири месеца. 

Отдавна е известно, че среброто убива вирусите като цяло. Използва се в медицината и в производството на кремове, обясняват от Русенския университет.

„Още през март започнахме да изработваме предпазни шлемове. Дарихме над 3000 на здравни институции, общопрактикуващи лекари и стоматолози. След това възникна нова идея – за обдишващ апарат. Смесен екип от няколко университета и фирми работи по него.

Маската е третата идея. Платът й е гладък от едната страна и мъхест - от другата. Трябваше първо да го изследват за канцерогеннност", обясни ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев.

У нас се провеждат и клинични изпитвания на лекарство срещу коронавирус. За използвания във ветеринарната медицина препарът "Ивермектин" има данни, че е с добро действие и при хора с КОВИД, затова български производител провежда клинични изпитвания в 9 наши болници. От здравно министерство обявиха, че страната ни е близо до откриването на лек за К-19. Засега обаче проучванията още не са прикрючили. България е първата страна в ЕС, започнала изпитвания на препарата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина