Български професор от Нюйоркския университет се връща у нас, за да разказва непознати факти от историята ни

Автор: Plovdiv Now 38398
Български професор от Нюйоркския университет се връща у нас, за да разказва непознати факти от историята ни

От 10-и до 12-и май в Конгресния център на Международен панаир Пловдив ще се проведе  Форум “Българският дух през вековете” с подзаглавие: „Сакралната Глаголица и българските азбуки“, разказва един от организаторите - проф. Дамян Попхристов.  "Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век. Днес над 300 млн. души пишат на Кирилица, а нейната канонизация става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500", разказа още проф. Попхристов.

По време на форума 18 пловдивски галерии  ще изложат произведения, свързани с темата „Глаголица“. Художничката Антония Дуенде ще рисува на живо по темата „Глаголица“ под музикален съпровод, заедно с тълкуването на свещените знаци, като всичко това ще се проследява и на голям екран.  Освен богатата програма с лекции, ще има и съпътстваща културна програма. Ще бъде представена  експозиция на тема „Калиграфични школи и скрипториуми по българските земи“, която се предоставя от Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Повече от 20 години проф. Дамян Попхристов преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава много интересни факти за уникалното учение на богомилите. Той е роден в София, но сега живее в Пловдив. Заедно със съпругата си основават Фондация „Български Център Просветление”. Целта им е да издирват, запазват и пропагандират непознати факти около българската история.

Една от любимите теми на проф. Дамян Попхристов са богомилите, за които той може да разказва с дни. Независимо от това, че по земите ни не може да се намери нито един артефакт, свързан с тяхното загадъчно учение, познавачи твърдят, че точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата Френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят.

Избитите богомили са много повече от холокоста на Хитлер. Това е първият холокост в историята на Европа, разказва професорът, който е автор на книгата „За богомилите, от уста на ухо”. Броят на избитите богомили съперничи по численост на жертвите от Холокоста. „Тук визирам не само жертвите в България, а в цяла Европа. Зверствата над катарите, наследници на нашите богомили, и издевателствата на Албигонският кръстоносен поход върху тях са първият европейски Холокост”, допълва той. 

"Сред нашите историци има една теория, че в България никой не е преследвал богомилите. Ще ги разочаровам - не е така. Нека прочетем какво е написал папа Никита за големия разкол между двете църкви - източната и западната - през 1054 г. Тогава започва спор между папата в Рим и патриарха в Константинопол - кой е по-верният пазител на Христовото учение. Папата обвинява патриарха в лицемерие, понеже твърди как по българските земи няма никакви еретици и всичко е тихо и спокойно. Казва: защо тогава от там идва ереста „булгаро”, която се пренася в Западна Европа. Само че докато на Запад срещу „еретиците” се води един „справедлив“ процес, чрез т .нар. Инквизиция, у нас византийският метод на действие е подмолен, таен. Хората се унищожават без съд и присъда - душене с въже. Така че преследванията на богомилите в годините, когато България пада под византийска власт, са жестоки”, категоричен е проф. Попхристов.

Прогонени от България, те отиват в Сърбия, но и от там са изгонени и отиват в Босна. В Босненското банство богомилството става официална религия за близо 150 години. Учението се пренася в Италия и Южна Франция, а после и в Холандия, Германия и Швейцария. След жестоките преследвания учението преминава в други форми - при тамплиери, розенкройцери и др. В XX век то се трансформира в учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов). Според Учителя Дънов османското робство ни е карма за това, че сме изгонили богомилите от страната си. И така сме нанесли жесток удар върху християнството. Това ни е наказанието от една друга религия, която идва тук, за да ни пороби. Въпросът е дали и до днес осъзнаваме това, че богомилите всъщност са носители на едно велико духовно учение, което щеше да преустрои живота ни по един различен начин. 

Причината богомилството да се зароди в България е, че ние, българите, имаме специална мисия, твърди проф. Попхристов.  Поне няколко факта свързват богомилите с историята на Пловдив. Богомилите помагат на цар Калоян да превземе Пловдив на 6 юни 1205 година. Това става при връщането му от Солун, когато българската войска покорява тази най-важна крепост в Тракия, която е в ръцете на местното население. До българската атака се достига, след като местните павликяни и богомили предлагат да предадат града без бой, но ромейските аристократи отказват. Калоян наказва част от съпротивляващите се, а друга изселва принудително зад Стара планина. Легендите разказват, че емблематичния за богомилството поп Богомил всъщност създава своето учение във Филипопол и околностите му. Вероятно в тезата има известна логика. В нейна полза говори и фактът, че през VІІІ век в днешния пловдивския регион се заселват много павликяни. Именно от тях поп Богомил е заимствал някои от идеите си, допускат специалистите.  Десетилетия наред богомилите са отричани като дяволска ерес. И до днес темата е обгърната с множество спекулации, мистика и заблуди. Богомилите вярват, че любовта е основна двигателна сила, която хармонизира всемира", твърди проф. Дамян Попхристов.

Подобни новини

Архангел

Дамян просто е идиот, едва ли не?! Всичките му хипотези са предположения и фантазии. Ереста на богомилството беше подето от Людмила Живкова и обкръжение, заради "1300г. България". Глупост до глупост. Фантазии, предположения, проблематични тези...пълна боза. Този човек е за специализирана помощ.

20:18, 11.02.2019
Отговора 0
Отговор

Венелин

Дори и да е професор по театрално майсторство, пак идеята да ни учи на история е идиотска. Бихте ли отишли да ви направи хирургическа операция човек, който е професор по архитектура в УСАГ (ВИАС) и който, докато е учил архитектура е научил интересни неща за човешкото тяло?! И който няма нито един ден практика в болница?!

13:50, 11.02.2019
Отговора 0
Отговор

Проф. Г.Николов, Ню-Юорк

Човека нито е професор, нито е преподавал в Ню-Юорк. Проверявайте си нещата, преди да пишете небивалици. Вижте, че няма нито един негов труд публикуван на англикски или български. Нито като преподавател, нито като доцент, нито като "професор". Лъже ви, а ви сте наивни и сеете заблуди.

11:55, 11.02.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина