Българи в Мадрид се включват в петиция за полети до Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5852
Българи в Мадрид се включват в петиция за полети до Пловдив

Българската общност в Мадрид се включи в петиция за директни полети до Пловдив. Това стана ясно по време на среща, организирана от тях, с   изпълнителния директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. На нея той представи подробности за развитието на идеята и възможностите, които тази авиолиния отваря.

„Искаме удобни полети до Летище Пловдив, защото това ни спестява време и средства, за да стигнем до градовете, в които живеем“, казва българката Катя Досева, която живее в Мадрид.

„Летище Пловдив се използва от жителите на райони като Първомай, Карлово, Стара Загора и чак до Ямбол като се стигне“, споделя друг наш сънародник.

„Полети до Пловдив отварят вратата и за много приятели испанци, които искат да посетят нашия регион, но това да стане с директен полет, а не с безкрайно пътуване“, казва Юлияна Маркова, която също живее в Мадрид.

От Фонда за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България също обявиха, че подкрепят откриването на директни полети от испанските градове Мадрид, Малага, Валенсия, Барселона и други до Пловдив.

“Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма.“, заяви изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той припомни, че за разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите. Затова се обърна към всички, които желаят да подкрепят инициативата.

“Всяка една подкрепа, дори и символична, ще бъде от значение и ще помогне за реализацията на нови авиолинии. Потенциалът за увеличаване на възможните дестинации до Пловдив би бил много по-голям, ако към Фонда за развитие на Летище Пловдив се присъединят останалите 45 общини от Южен централен район, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори, транспортен бизнес и други“, каза още Ангелов.

Той подчерта, че за целта и всички останали активни компании е необходимо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще подобри и тяхната икономическа дейност и ще улесни пътуването на българската общност до родните й места.

По време на срещата беше зададен въпрос кога стартира авиолиния след започване на преговори. Отговорът беше, че отнема около година, тъй като авиокомпаниите планират от сега за лятото или зимата след 12 месеца.

„Желанието ни е да има полети до Пловдив от много повече дестинации и преговорите да приключват с успех много по-бързо. Всичко зависи от това дали сегашните членове на Фонда за развитие на Летище Пловдив коректно ще платят членския си внос от 1 лев на жител за година и дали към Фонда ще се присъединят още общини и други частни компании, които подкрепят развитието на региона“, допълни Дойчин Ангелов.

Всяка нова дестинация е успешна, когато заедно общини и бизнес намерят начин за представяне на града, курортите и даденостите за туризъм в региона по атрактивен начин.

„Забелязва се тенденция, че в авиационните форуми все по-често участват структури, които представят и промотират регионите като дестинации, за да привлекат вниманието на авиокомпаниите. Това е и успешната формула за привличането на туристи от чужбина в Пловдив и региона.“, допълни Дойчин Ангелов.

Петицията за полети от Испания до Пловдив може да се подкрепи тук: https://www.peticiq.com/434352

Подобни срещи по инициатива на българската общност бяха проведени през март в Малага и през април във Виена, като преговорите и за тези дестинации са в напреднал етап.

В края на миналия месец бяха проведени и разговори с две различни авиокомпании за полети по два маршрута от белгийската столица Брюксел до Пловдив и от френския град Марсилия до Пловдив. Това се случи по време на престижния международен форум Routes Europe, който обединява представители на авиационната индустрия от цяла Европа и предоставя невероятната възможност за директно договаряне на нови въздушни линии.

Благодарение на членовете на Фонда за развитие на летище Пловдив от тази есен се очаква да стартират полети до Пловдив от втория по големина град във Великобритания Бирмингам.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина