Автоинструкторите в Пловдив: Само с маски в колите и по един, в школите – редуцираме курсистите

Автор: Ива Модова 3970
Автоинструкторите в Пловдив: Само с маски в колите и по един, в школите – редуцираме курсистите

Автошколите в Пловдив са готови да продължат обучението на бъдещите шофьори. Вече са взети всички необходими мерки за безопасност, но все още остава неясен отговорът на въпроса как ще се провеждат изпитите.

Припомняме, че от 4 май се възобновиха теоретичните изпити на кандидатите за водачи на МПС, а на 11 май -  изпитите по практика. Те ще се провеждат при изключителни мерки за сигурност и при строги правила, въведени от ДАИ.

Наш репортер разговаря с управителите на две от най-големите школи под тепетата. Офисите са дезинфектирани, а курсисти се приемат само с маски и ръкавици.

„Поставили сме на входовете на сградата кутии с ръкавици. В залите за теория курсистите са позиционирани през двуметрова дистанция, през чин. Капацитетите на залите са редуцирани на половина”, каза управителят на „Автошкола ГГГ”. Георги Георгиев заяви още, че кормуването също ще се извършва при нови по-строги правила.

„Колата ще се дезинфекцира след всеки ученик. Курсистите и инструкторите ще са с маски и ръкавици. Вече ще се допуска в колата само един учащ се. Все още обаче не са ясни правилата за изпитите. До момента те се извършваха в присъствието на двама свидетели. Сега обаче е логично това правило да отпадне, заради изискването за дистанция”, каза Георгиев. Той сподели, че затварянето на школите сериозно се е отразило на бранша.

„Осигуровки, наеми на офисите и заплати на персонала – това са разходи за фирмите, а приходи нямаше. Сега продължаваме с обучението на бъдещите шофьори”, допълни Георгиев.

За трудности през последните два месеца сподели и шефът на автошкола „Барбанаков”.

„ Кабинетите и автомобилите ще се дезинфекцират. Препарати ще се предоставят и на курсистите. Те трябва да са снабдени с ръкавици и маски. За да има дистанция от метър и половина, в колите ще са само преподавателят и обучаващият се. Оборудвани сме се със специална парочистачка, с която ще почистваме кормилото, таблото и седалките. След това ще се минава и с дезинфектант”, заяви Барбанаков. Той заяви още, че първите дати за изпити са след 15 май. Дотогава се очакват и наредбите на ДАИ за това как ще бъдат проведени те.

Още на 13 март всички учебни коли, камиони и автобуси изчезнаха от пътищата, центровете затвориха врати, а инструктурите останаха в домовете си.

С екипа ни се свързаха представители на учебен център, които разказаха, че са претърпели огромни загуби от началото на карантината. Те дори бяха започнали петиция, за връщането им на работа.

„Всичко това ни поставя в изключително неблагоприятна и безизходна ситуация, която, ако продължи до месец май, обрича бизнеса ни на сигурен фалит, а семействата ни на безработица, мизерия и липса на перспектива за бъдещето. По необясними за нас причини секторът на обученията, предоставяни от автошколите изобщо не фигурира в списъка на работодателите, имащи право да кандидатстват по мярката 60/40. За нас, като работодатели, не остава друга алтернатива освен да съкратим служителите си, на които не можем да осигурим нито работа на намалено работно време, нито дистанционна работа, нито полагащото им се трудово възнаграждение, поради пълната забрана за извършване на дейността ни”, обърнаха се тогава към TrafficNews собствениците на автошколите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина