“Атолука“ - местност с лековит въздух и портал към друга реалност, само на час от Пловдив

Автор: Невена Вранчева 30041
“Атолука“ - местност с лековит въздух и портал към друга реалност, само на час от Пловдив

Когато някой заговори за Родопите, винаги има някое различно местенце, което не e успял да посети, или еко пътека, която не e прекосил, или връх, който не e изкачил. Не е възможно да опознаем Родопите, ако сме само туристи, трябва и любов, много любов към всяко мъничко цвете, към всяка тревица, към всяка капчица росa.

В днешния туристически материал ще ви покажем едно кътче от Родопите - местността Атолука… Има на земята и такива места – портали към друга реалност. Гмуркаш се в странно трептящия въздух, стъпваш на особен, но с нищо не отличаващ се от другите камък, вдъхваш глътка кристално чист въздух и се оказваш на чудно място.

Курортната местност, която на картата е отбелязана с наименованието „Васил Петлешков“ се намира в се намира в Западните Родопи на 54 км от град Пловдив и на 140 км от София. Атолука е разположен в летовище „Васил Петлешков“ на 20 км. над град Брацигово и на 4 км от село Равногор, , в регион, в който са и историческите градове от Априлското въстание Батак и Перущица.

За  разлика  от  повечето  планински  курорти,  Атолука  все  още  може  да  се  нарече  приблизително  диво  кътче,  почти  незасегнато  от  модернизацията.  На  територията  му се разполагат почивни станции, около 450 вили, магазин, ресторант, параклис, а в близкото минало е имало и библиотека. Местността  е  изключително красива, малко известна, богата на билки, горски  плодове и множество видове гъби.  Вилите  на  летовището  са  сгушени  в  планината, а иглолистните дървета ги обгръщат и създават много уют. Тук ще намерите невероятно спокойствие и ще се насладите на истинска и ползотворна почивка. Един наистина малък позитивен свят.

Като  курортно  селище  Атолука  води  началото  си  от  1906 г., когато на това място е организиран първият излет на брациговски младежи. По идея на Христо Ил. Партъчев  на  16  юли  1908  година  се  осъществява  първото  летуване на брациговци в местността Атолука. С течение на годините то се е развило до сегашния си вид. Мястото е обявено за исторически и природен резерват. През  1909-а, преди 110 години,  на  Атолука  е  проведен  Деветият  национален  туристически  събор,  като  на  всички  членове  са  раздадени глинени вазички.

На поляната, която виждате на горната снимка, са се кипрели първите  4  вили,  построени  през  1907  г.  от  братята  Кацарови, впоследствие изселили се в София и Бургас.

На  5  август  1969  г.  Атолука  е  обявена  за  защитена  местност и шестото поред курортно селище в България, а  през  1985-а  със  заповед  на  Комитета  за  опазване  на  природната  среда  при  МС,  територията  на  защитената  местност се разширява, за да се запазят ценни за лесовъдната практика форми от бял бор и смърч.

В миналото мястото е влизало във владенията на местен турски бей. Според разкази на жители на Брацигово и Равногор, водата там е била толкова студена, че когато конят на бея веднъж достигнал мястото и започнал да пие от течащ поток, замръзнал от студената вода и „се споминал”. Затова и, сполучливо или не, местността е наричана „ат” и „олука”, което идва от турските названия за „кон” и „студена вода”.

Всяка година в началото на месец август  се  провежда  традиционен регионален фолклорен събор. Тази година той се състоя през изминалия уикенд и за първа година продължи не 1, а цели 2 дни. Стотици хора извиха кръшни хора на полянката пред сцената, а други се показаха от вилите и тропнаха хорца на терасите. Специални гости на празника бяха пловдивчанките и народни изпълнителки към компания „Пайнер” Калина и Невена.

Термометрите в 10 часа сутринта показваха 14 градуса и въпреки, че е август, туристите бяха облечени със зимни якета, а по тревата още бе мокро от сутрешната роса. Голяма част от летовниците, пък опънаха одеяла по китката поляна и гледаха с интерес програма. В близост се носеше мирис на топла супа от коприва – хит през летния сезон и най-предпочитана от почиващите в местността.

Те идват основно от Бургас, Пловдив, Хасково, Сливен, Пазарджик и Варна. Района често е посещаван и от чужденци, за срамота на нашенците, голяма част, от които не са чували за съществуването на това уникално място.

Въздухът на Атолука е вероятно най-голямото съкровище на мястото, намиращо се на 1450 метра надморска височина. „Ако можехме да съберем от този чист въздух в чували и да си го занесем в града щеше да е сбъдната мечта” – шегуват се почиващите.

Историята е доказвала, че атолушкият въздух има лечебни свойства. След изследвания на НАСА на база спътникови снимки районът около Равногор в радиус от 40 км е определен за най-чистия район на Балканския полуостров. Сертификат, доказващ това, се пази в община Брацигово, а резултатите от изследванията са публикувани през 1994 г. в сп. „National Geographic”.

Възникнал  като инициатива на хората от третата възраст, форумът за 30-и  пореден път събра заедно   няколко   поколения,   които   продължават да пазят и ревниво съхраняват българските фолклорни  и стари градски традиции. Съборът няма състезателен характер.  Неговата  идеална  цел  е  ежегодно  да  бъде  място  за  срещи  и  изява  най-вече  на хора , които с добри чувства да си спомнят за всичко мило нам и родно и да по-кажат, че духът на българщината е неувяхващ.

„Зелено, зелено и само зелено се вижда от върховете на Атолука, а докато седиш съвсем спокойно на земята и размишляваш как птиците виждат тази уникална гледка всеки ден, си мислиш „Близо съм до боговете“.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина